Nästan fyratusen smörtunnor sjönk till botten av havet

Nästan fyratusen smörtunnor sjönk till botten av havet

Redan 1925, gjorde A.I. Virtanen, Valios forskningsdirektör sin första stora uppfinning, Det var AIV smör salt, ett salt som  inte bara tog bort den oljiga smaken som ofta hittas i smör utan som även utökade  hållbarheten avsevärt, vilket var avgörande för att kunna exportera och expandera smörexport firman Valio. Detta blev en viktig konkurrensfördel för Valio i exportaffärerna framöver.
I december 1930, inträffade en fruktansvärd och dramatisk incident  i danska sundet. Två finska passagerare ångfartyg, det Arcturus och Oberon, kolliderade i de danska sunden, där 41 passagerare och 3.884 tunnor med (200 ton) sjönk till botten av havet.  Detta var även en katastrof för Valio vars last av smör fanns ombord, nu fick Valios AIV saltet verkligen komma att sättas på ett extremt prov.

Ett år senare frågade försäkringsbolagen om AI Virtanen trodde att den värdefulla lasten skulle vara värt att rädda ur havsdjupet. Hans tro på Valios smör stod bergfast, Virtanen försäkrade smöret skulle vara i utmärkt skick. Detta var ett faktum när tunnorna omhändertogs. ”Miljontals stod på spel och vi fick ett bra pris på slutet”, sa A.I. Virtanen efter det att tunnorna räddats ur havet.
Sedan dess har mycket hänt i utvecklingen men detta var absolut en händelse som blev ett test i verkligheten. Att Valio sedan dess varit en smörexportfirma råder det inga tvivel om. Och att A.I. Virtanen fått nobelpriset vittnar också om hans skicklighet och kompetens.

Hälsningar
Marie

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar