Smoothies

Smoothies är den matiga drycken som kan varieras i oändligheter - med allt det goda du tycker om! Genom att mixa ihop bär, frukter, grönsaker, kål eller växter med valfri bas såsom yoghurt, mjölkdryck, juice eller havredryck får du ett matigt och nyttigt mål i flytande form. Smoothies är extra praktiskt att ta med i farten på väg till jobbet, gymmet eller eftermiddagsaktiviteter. Det är även gott och lyxigt att servera smoothies på brunchen eller som en svalkande efterrätt. Allt du behöver är en stavmixer eller blender och smoothien är klar på 5 minuter!

Här delar vi med oss av en mängd varianter av smoothies som vi gillar extra mycket, men tveka inte att byta ut eller lägga till ingredienser efter tycke, smak och eventuella allergier. Sugen på en sötare variant till efterrätt? Testa våra utsökta laktosfria milkshakes som du finner längre ned bland recepten!

Gröna smoothies

Denna kategori är ofta synonym med nyttiga smoothies då de gröna ingredienserna, som ofta utgörs av broccoli, selleri, grönkål, avokado, nässlor eller spenat, innehåller vitaminer och antioxidanter som kroppen mår bra av. Gröna smoothies är ofta matiga och kan, beroende på personligt näringsbehov och livsstil, ersätta frukost eller lunch. Testa några av dessa godingar gjorda på en bas av naturell eller smaksatt yoghurt för en extra sund start på dagen!

Fräscha smoothies

Till sommaren vill vi gärna sippa på en kall, fräsch smoothie för att släcka törsten samtidigt som vi fyller på med ny energi. De hemliga ingredienserna för att få till den fräscha och lite syrliga smaken är mynta, ingefära och citrusfrukter. Här tipsar vi om hur du bäst kombinerar dessa ingredienser för att mixa ihop smakrika smoothies med en fräsch eftersmak.

Smoothies med bär

Klassiska smoothies innehåller ofta massor med bär! Blåbär, hallon och jordgubbar är vanliga ingredienser då de både går att finna i butik eller plocka själv i Sveriges skogar och gårdar. Vill du testa något nytt så innehåller dessa recept tips på olika smaksättare såsom nötter, grönt te, kokta rödbetor, frön och smaksatta yoghurtar. Testa dig fram med det du har hemma!

Smoothies med mango

Mango är en av de mest uppskattade ingredienserna i en smoothie, och vi förstår varför! Finns det någon godare frukt än en riktigt färsk mango? Den gula drömmen passar även perfekt som smaksättning i smoothie och gifter sig väldigt bra med andra bär och grönsaker. Det gör att det både går att göra en sötare frukt- och bärsmoothie eller en matig grön smoothie med mango som huvudroll. Med mango och naturell yoghurt som bas kan du variera din smoothie på många olika sätt - låt fantasin och smaklökarna sätta gränserna!

Smoothies med naturell yoghurt

Naturell yoghurt är en perfekt bas i smoothie då det ger mer substans till din frukost eller ditt mellanmål som du kan stå dig på under flera timmar. Släng i en banan i mixern för att få en ännu matigare smoothie och låt bär, frukter, kokos, chiafrön och kanske en gnutta honung bidra med den goda smaken. Ett tips är att välja laktosfri yoghurt som gör gott även för känsliga magar!

Proteinrika smoothies

Kvarg innehåller en högre andel protein än många andra mejeriprodukter och förknippar därför gärna med träning. När du vet med dig att dagen kommer erbjuda fysiska aktiviteter kan det därför vara en god idé att använda kvarg som bas i smoothien eller lägga i ett ägg för att öka proteinhalten. För dig som vill leva en hälsosam livsstil är även kefir, som innehåller både den godartade bakterien Lactobacillus rhamnosus GG och rikligt med vitamin D, ett alternativ till kvarg i smoothien.

Smoothiebowls

Smoothiebowl är exakt vad det låter som - smoothie i en skål! Fördelen med att hälla upp smoothien i en skål är att du kan toppa den med massor av goda frukter, bär, frön, nötter eller müsli för att få ett matigare alternativ till smoothie i glas. Vill du bjuda familj eller vänner på en lyxig frukost som ändå går snabbt att sno ihop så är smoothiebowl ett klockrent alternativ. Ett gott exempel på en rätt som du även äter med ögonen!

Freaky smoothies

Valios egna tolkning av freakshakes är freaky smoothies - galna smoothies med extra allt! Med en bas av yoghurt och kvarg samt topping av allt gott du kan komma på får du ett rejält mellanmål eller en färgsprakande efterrätt, perfekt att bjuda på vid festligare tillfällen. Här gäller det att inte snåla med det goda för ju galnare smoothie, desto bättre upplevelse!

Fakta om smoothies

Smoothies har funnits länge och flera varianter hör hemma i det indiska köket med Lassi som föregångare. Smoothies är vanliga även i medelhavsköket och i mellanöstern. Smoothien blev populär omkring år 2000 i Sverige. Ordet smoothie etablerades då i det svenska språket och kommer från engelskans smooth - alltså slät eller len. Ungefär tio år senare startade trenden med att göra en ”bowl” av sin smoothie, där huvudsyftet var att få mer yta för toppings och dekoration. Många tyckte nog till en början att gröna smoothies kändes lite märkligt, men idag är det något vi ser i många caféer och i livsmedelsbutiker. I Magrapporten 2021® framgår det tydligt att smoothien är här för att stanna och att den fortfarande är populär som mellanmål, lunch eller frukost.