Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Hur blir osten laktosfri?

Hur blir osten laktosfri?

Att vara extra känslig mot laktos kan kännas som en begränsning i vad man kan äta, och det stämmer såklart till viss del. Men visste du till exempel att all ost som lagrats i minst tre månader är naturligt laktosfri?

Ett höjdartips till dig som ska ha laktosintoleranta gäster på middag: all hårdost som är lagrad i minst tre månader är naturligt laktosfri! Det är nämligen så att det mesta av laktosen försvinner med vasslen när osten pressas. Och den laktos som sedan finns kvar bryts ned av mjölksyrabakterierna. Getost och fårost brukar också gå bra att äta om man är känslig för laktos. Äkta grekisk fetaost är också i princip laktosfri. Se där, livet som laktosintolerant behöver inte innebära slutet på goda ostar!

Så här går det till när osten blir laktosfri:

  1. Hårdost är som sagt naturligt laktosfri, om den lagrats i tre månader. Innehåller ett livsmedel mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram så får det enligt Livsmedelsverket benämnas som laktosfritt. När man tillverkar hårdost så tillsätter man löpe och delar upp mjölken i två delar, vassle och ostkorn.
  2. Därefter pressar man samma dessa ostkorn till en ost. Nästan all laktos som finns i mjölken stannar kvar i vasslen som skapas när mjölkproteinet kasein pressas ihop till osten. Restprodukterna som blir kvar av vasslen kan användas till bland annat mesost och messmör.
  3. När man ystar en ost så bryts den sista laktosen som finns kvar i ostmassan ner av mjölksyrebakterier.

Läs mer om våra laktosfria ostar!

Valios laktosfria ostar

Valio har tillverkat kvalitetsostar i över 100 år. Testa någon av våra laktosfria färskostar eller vår hårdost som är naturligt laktosfri!