Fortsätt till innehållet
Magrapporten 2019
Maghälsa

Magrapporten 2019

Vår maghälsa påverkar verkligen vårt välmående i stort. Alla har vi någon gång haft ont i magen och kanske har du själv, eller känner någon som har återkommande eller långvariga bekymmer. Hur står det egentligen till med våra matvanor och vårt sätt att äta och ta hand om oss?

Magproblemen hos unga män ökar

Det råder skillnad mellan svenska män och kvinnors matvanor. Det visar Magrapporten® 2019 – Sveriges största undersökning om maghälsa, som genomförts för fjärde gången av Kantar Sifo på uppdrag av Valio. Av rapporten framgår att en majoritet av yngre män är allätare, medan mer än varannan yngre kvinna medvetet väljer vegetariskt eller växtbaserat minst en gång i veckan.

Mjölk i förändring

Konsumtionen av laktosfri mjölk och växtbaserade alternativ ökar kraftigt bland svenskarna. Trenden är särskilt framträdande bland unga kvinnor där majoriteten nu har laktosfri mjölk eller växtbaserade alternativ i kylskåpet. Det visar ny statistik från Magrapporten® 2019, Sveriges största undersökning om maghälsa

Må bra i sommar

Ny statistik från Magrapporten® 2019 visar att svenskarna är tuffare mot sig själva än mot sina vänner när det kommer till kostråd. Till sig själv säger man att det vore bra att äta mer hälsosamt, men vännerna ber man slappna av och äta det som får en att må bra. Drygt var tredje svensk tycker också att andra ska ta det med ro och njuta mer av maten.

Laktosfritt, vegetariskt eller glutenfritt? Olika är det nya normala

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll förekommer det allt oftare olika önskemål kring maten. Vi lagar varianter av samma rätter, eller serverar helt olika maträtter på middagsbordet.

Studenternas maghälsa

I år har rekordmånga svenskar antagits till höstens högskoleutbildningar. Enligt Universitets- och högskolerådet har nära 307 000 personer blivit antagna – en ökning med 10% jämfört med höstterminen 2019. I Valios Magrapporten® 2019 uppgav mer än hälften av studenterna att de har eller har haft magproblem det senaste året.