Vitaminer, mineraler och mjölksyrabakterie LGG®

På dessa sidor fördjupar vi oss i några vitaminer och mineraler som finns i mejeriprodukter och andra Valio-produkter. Förutom mejeriprodukter innehåller vårt produktsortiment även växtbaserade produkter och produkter till vilka mjölksyrabakterien Lactobacillus rhamnosus GG har tillsatts.

Mejeriprodukter är en viktig del av många svenskars kost, då mjölk är en viktig källa till vitaminer och mineraler.

Alla Valios Vanilj™-yoghurt i olika smaker innehåller vitamin D medan mjölkprodukter även innehåller kalcium och vitamin B12. Njut av dem som en del av en balanserad och varierad kost och en hälsosam livsstil. Produkterna innehåller även den unika Lactobacillus rhamnosus GG-mjölksyrabakterien.

Kalcium

Tillräckligt kalciumintag främjar bland annat uppbyggnaden av ett starkt skelett och hjälper till att bibehålla benstyrkan. Rekommendationer för kalciumintag varierar något beroende på ålder och livssituation, men det är viktigt att säkra sitt intag i alla åldrar. Kalcium är särskilt viktigt för växande barn, gravida kvinnor och äldre.

Jod

Jod är ett näringsämne som är nödvändigt för sköldkörtelns funktion, och vilket även svenskar kan ha brist på. Särskilt barn, ungdomar och gravida kvinnor samt vegetarianer bör se till att de har tillräckligt med jod i kosten, men även andra bör vara uppmärksamma på sitt intag av jod. Det är även viktig för kvinnor i fertil ålder att få ett tillräckligt jodintag. Mejeriprodukter är en viktig källa till jod. Jodintaget kan bli för lågt, speciellt om man inte äter mejeriprodukter eller andra produkter av animaliskt ursprung eller jodberikat salt. Därför är jodtillskott ofta nödvändigt för de som äter en vegansk kost och för de som inte använder jodberikat salt.

Andra viktiga mineraler i mejeriprodukter

Mjölk innehåller små mängder av flera olika mineraler som människan behöver. Förutom kalcium och jod är andra mjölkmineraler bland annat kalium, fosfor, magnesium, zink och natrium.

Visste du att...

...kalium behövs för nerv- och muskelfunktionen. Kaliumintaget hjälper också till att hålla blodtrycket normalt.

...fosfor behövs för de hårda mineralerna i ben- och tandvävnad. Dessutom överför högenergifosforföreningar energi i kroppen och verkar bland annat i musklerna som direkta energikällor.

...magnesium behövs för skelettet och för att främja normal proteinsyntes.

...zink har många funktioner som påverkar tillväxt och utveckling.

Vitamin D

Vitamin D är ett fettlösligt vitamin som bildas på huden av solens ultravioletta strålning. Det förekommer naturligt endast i ett fåtal livsmedel, främst i fet fisk och skogssvampar. Vitaminberikade livsmedel och kosttillskott är viktiga för att säkerställa ett tillräckligt D-vitaminintag. I berikade livsmedel och kosttillskott finns vitamin D antingen som växtbaserad vitamin D eller som animalisk vitamin D3.

Hälsa och välmående
B-vitaminer
Hälsa och välmående
Vitamin C
Hälsa och välmående
Vad är D-vitamin bra för?
Hälsa och välmående
Undvik jodbrist
Hälsa och välmående
Vad är kalcium bra för?