Lussebullar

Lussebullar

Lussebullar

Lussebullar, lussekatter, saffransbullar, ja kärt barn har många namn. Oavsett vad man kallar det så är det en klassiker under juletider. Går att göra både med eller utan saffran beroende på vad man tycker om!

30 Portioner
2 h
00 ratings

Ingredienser30 Portioner

150 g
5 dl
50 g
Jäst för söta degar
½ g
Saffran
2 st
Ägg (varav ett till pensling)
1 ½ dl
Socker
½ tsk
Salt
16 dl
Vetemjöl
Russin

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken - värm till fingervarmt.
  2. Häll en liten del av degspadet över jästen så den löses upp. Tillsätt resten!
  3. Rör ner ett av äggen, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt större delen av mjölet och arbeta fram en smidig deg för hand eller med hjälp av en bakmaskin.
  5. Låt degen jäsa i ca 60 minuter under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225 C.
  7. Knåda ut degen på ett mjölat bakbord tills den är slät och blank.
  8. Forma lussebullarna och placera dem på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
  9. Tryck i russin och låt lussebullarna jäsa till dubbel storlek (ca 20 min).
  10. Pensla på uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225 C i ca 8 min.
  11. Låt lussebullarna svalna på galler under bakduk.
  12. Servera med fördel tillsammans med ett glas kall mjölk!
  13. TIPS

  14. Endast fantasin sätter gränserna för hur du kan forma dina lussebullar. Den klassiska S-formen går att variera, och ta gärna inspiration från bilden på vilka nya former dina lussekatter kan ha.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.