Saffranskanelbullar

Saffranskanelbullar

Saffranskanelbullar

Här är drömreceptet på en magiskt god julbulle som innehåller allt det godaste i en och samma bulle; kanel och saffran. Vår har också en läcker glasyr på toppen. Dessutom laktosfri – så fler kan njuta. Allt för att ditt julbak ska bli så gott som möjligt.

30 Portioner
1 h
00 ratings

Ingredienser30 Portioner

50 g
Jäst
5 dl
120 g
½ g
Saffran
1 ½ dl
Strösocker
15 dl
Vetemjöl
1 tsk
Salt
1 st
Ägg

Fyllning

200 g
3 msk
Kanel, malen
1 ½ dl
Farinsocker
2 msk
Mjöl

Glasyr

3 dl
Florsocker
1 ½ msk
Vatten

Topping

1 dl
Rårörda lingon

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bakbunke. Häll i mjölk och saffran och rör runt tills att jästen löses upp.
  2. Tillsätt smöret, sockret, vetemjölet och saltet.
  3. Arbeta degen ca 5 minuter i en bakmaskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt ev mer mjöl om degen känns för kladdig eller tillsätt ett par droppar mjölk om degen känns för torr. Degen ska kladda fast i botten av degbunken men släppa från kanterna, när det är lagom med mjöl.
  4. Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter till dubbel storlek.
  5. Värm ugnen till 225 C.
  6. Lägg ut pappersbakformar på en ugnsplåt.
  7. Blanda smör, kanel, farinsocker och mjöl till en jämn och fin smet.
  8. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda lätt.
  9. Dela degen på hälften och kavla ut till en 4 mm tjock rektangel.
  10. Bred på kanelfyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär sedan 2-centimeterstjocka skivor. Upprepa proceduren med den andra halvan.
  11. Lägg bullarna i formarna och lägg på en bakduk. Låt jäsa ca 30 minuter. Lättvispa ägget och pensla bullarna.
  12. Grädda bullarna i ca 10-12 minuter och låt de därefter svalna.
  13. Blanda under tiden florsocker och vatten till en tjock glasyr. Ringla glasyren över bullarna.
  14. Toppa saffranskanelbullarna med lite rårörda lingon.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.