Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Kost för bebisar mellan 0-4 månader

Kost för bebisar mellan 0-4 månader

Under de första veckorna trivs det lilla barnet med att bara få umgås i lugn och ro och njuta av att ha närhet. Amningstunderna är ett perfekt tillfälle för detta och att knyta an.

Bröstmjölk är bästa näringen för den nyfödda. Genom amningen har det lilla barnet alltid tillgång till en färsk, prisvärd och varm måltid. Under de första sex månaderna får barnet all den näring hen behöver från bröstmjölken, med undantag från D-vitamin. Men modersmjölken handlar inte bara om näring; genom amningen får barnet närhet, värme och gemensam tid med mamman. Fulltidsamning rekommenderas upp till 4–6 månaders ålder. Ta kontakt med din barnavårdscentral om du har problem eller frågor angående amningen.

Vad innehåller bröstmjölken?

Bröstmjölk är ett unikt livsmedel och idealisk för ett litet barn. Bröstmjölkens innehåll påverkas av bland annat av tiden på dygnet och hur länge amningen varar. Bröstmjölken innehåller rikligt med fett, i genomsnitt 4 %. I ett tidigt stadie av amningen har mjölken en låg fetthalt men mot slutet av amningen kan mjölkens fetthalt vara betydligt högre. Barnet får över 50 % av sin energi från fett.

Bröstmjölken innehåller långkedjiga fleromättade omega-3 och omega-9 fettsyror (dokosahexaensyra=DHA och arakidonsyra=ARA) som är viktiga för utvecklingen av barnets hjärna och nervsystem. Produktionen av dessa fettsyror är otillräcklig hos ett nyfött barn och därför är det viktigt att få dessa från bröstmjölken. Fettsyrehalterna från omega-3 och omega-6 i bröstmjölken påverkas av mammans kosthållning och speciellt av antalet måltider som innehåller fisk.

Mängden och kvaliteten på proteinet i bröstmjölken är idealiska för ett nyfött barn. Huvuddelen av proteinerna i bröstmjölken består av vassleprotein, som är lättsmält för ditt barn. Totalproteinhalten i bröstmjölk är lägre än i komjölk.

Laktos är den viktigaste kolhydraten i bröstmjölken. En hög laktoshalt ökar surheten i barnets avföring och främjar produktionen av goda tarmbakterier. Barnet får även energi från laktos. Förutom D-vitamin, får ett friskt barn alla vitaminer och mineraler som hen behöver från bröstmjölken. Det finns inte mycket järn i bröstmjölken, men barnet har egna järndepåer vid födseln och kan dessutom även dra nytta av största delen av den lilla mängden järn som bröstmjölken innehåller.