Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Mat till barn över 1 år

Mat till barn över 1 år

Hur ska man tänka när man ger mat till små barn över 1 år? Vid 1-årsåldern kan barnet börja äta samma mat som resten av familjen. Undvik att servera söta, salta och feta mellanmål, i den här åldern efterfrågar inte barnet själv sådan mat. Tallriksmodellen är ett klokt val – både för små och vuxna. Läs mer om kost för barn här.

Tillsammans med småbarn vid matbordet: måltiderna för barn över 1 år

Det blir lättare att följa näringsrekommendationerna när man blir äldre om man redan som barn har vant sig vid att äta hälsosamt och välja produkter med lägre innehåll av salt. Ändå brukar barnets kost bli sämre när hen övergår till att äta samma mat som resten av familjen, då barnet får i sig för mycket salt och mättade fetter. Därför är det viktigt att se över hela familjens kosthållning. Testa tallriksmodellen, som är en enkel vägvisare för en balanserad och allsidig måltid. Balansen mellan de olika delarna i tallriksmodellen för ett barn över 1 år är densamma, men portionsstorleken är mindre.

Är ditt barn under ett år? Läs gärna om livsmedel som man ska undvika att ge till barn under 1 år.

Den allsidiga tallriksmodellen

Genom att använda sig av tallriksmodellen, kan hela familjen äta samma mat. Portionsstorleken varierar dock beroende på energibehovet hos varje enskild familjemedlem. Barnen gillar oftast tydliga, subtila smaker. Du kan lägga proteinet, kolhydraterna och grönsakerna åtskilt från varandra på tallriken, så att barnet får möjligheten att bekanta sig med nya råvaror och smaka på dem i lugn och ro.

  • 1/2 tallrik grönsaker
  • 1/4 tallrik potatis, pasta eller ris
  • 1/4 tallrik kött, fisk, kyckling eller proteinrika produkter från växtriket (bland annat linser och bönor)
  • som måltidsdryck fettfri mjölk eller berikad och osötad växtbaserad mjölkdryck, som man använder på samma sätt som mjölk
  • fullkornsbröd, smörgåspålägg som innehåller vegetabilisk fett
  • vegetabilisk oljebaserad salladsdressing
  • bär och frukter som efterrätt