Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Kost för bebisar mellan 4-12 månader

Kost för bebisar mellan 4-12 månader

För de flesta barn räcker det med enbart bröstmjölk upp till 6 månaders ålder. Vid 4–6 månaders ålder är barnets utveckling och motoriska färdigheter på en sådan nivå att barnet är redo att även prova äta fast mat.

Barnet utvecklas: kan äta de första skedarna vid 4–6 månader

Bröstmjölk är den bästa näringen för den nyfödda. Genom amningen har det lilla barnet alltid tillgång till en lättsmält, färsk, prisvärd och lagom varm måltid. Under de första sex månaderna får barnet all den näring som hen behöver från bröstmjölken, förutom D-vitamin. Men modersmjölken handlar inte bara om näring; tack vare amningen får barnet närhet, värme och gemensam tid med mamman. Läs mera om nyttan av bröstmjölk och amning samt kosthållning under amningsperioden.

Vid 4–6 månaders ålder är barnets utveckling och motoriska färdigheter på en sådan nivå att barnet börjar vara färdigt för att pröva fast mat. Att träna barnet på att äta med sked och vänja sig vid puréer i små smakportioner kan du börja med vid 4–6 månaders ålder. Senast vid 6 månaders ålder bör barnet få annan mat utöver bröstmjölken. Om barnet får ersättning istället för bröstmjölk, kan du börja ge fast föda vid 4–6 månaders ålder. Ge smakportionerna efter att du gett ersättningen.

Börja att ge små smakportioner, det räcker med lite på en tesked, och öka sedan på portionerna efter hand. Börja med pureade grönsaker (till exempel potatis, morötter, blomkål, sötpotatis), frukter och bär. Med åldern och när färdigheterna utvecklas, kan du gå över till grövre mat. Du kan även ge mat som kan utforskas med fingrarna för att vänja ditt barn vid fast föda. Läs mera om enkel plockmat. Vid cirka 5 månaders ålder kan du utöka kosthållningen genom att lägga till gröt, andra spannmålsprodukter samt, fisk, kyckling och kött. Nu kan du även ge nötter och mandlar som malda, osockrade och osaltade, blandade till exempel i en grönsakspuré.

Vid cirka 6 månaders ålder är en liten mängd (1 tsk) kött, kyckling, fisk eller ägg (proteinkälla) lagom som måltid. Upp till cirka 1 års ålder räcker det med 1–1,5 msk kött per måltid. Ett rikligt intag av proteiner under de två första levnadsåren har visat sig ha ett samband med högre viktindex senare i livet. Kom ihåg att dagligen ge ditt barn D-vitamintillskott.

Ett barn som helammas behöver vanligtvis inte vatten, eftersom barnet får i sig tillräckligt med vätska via bröstmjölken. Är det varmt väder ska du amma lite oftare.

”Fortsätt att amma. Bröstmjölken är barnets viktigaste näringskälla även efter att barnet har börjat med tilläggskost.”