Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Specialkost och allergier hos barn

Specialkost och allergier hos barn

Det blir allt vanligare att följa allergidieter och andra specialkoster, även bland barn. Behovet av en specialkost bör kontrolleras så man inte begränsar livsmedel i onödan. Det är särskilt viktigt för barn att kosten är allsidig, och det är inte alla specialkoster som är lämpliga för barn.

Mjölkallergi hos barn

Hos små barn beror symptomen som orsakas av komjölk vanligtvis på mjölkprotein. Då pratar man om mjölkallergi. Från skolåldern beror de vanligaste magbesvären, som orsakas av mjölkprodukter, på mjölkens socker – laktos – och då är det fråga om laktosintolerans. En bebis som reagerar starkt på proteinerna i komjölk kan få allergisymptom även från mammans kost genom bröstmjölk. Om du har fått bekräftat av en läkare att du har allergi, ska alla mjölkprodukter uteslutas för både dig som ammar och din bebis. Däremot ska du inte utesluta några livsmedel på eget bevåg eftersom det förelägger en risk att kosten blir för ensidig och du och din bebis inte får i er tillräckligt med näringsämnen. Om du misstänker mjölkallergi ska du alltid vända sig till en läkare.

Laktosintolerans hos barn

Om mjölken börjar ge symptom först i skolåldern, är det oftast fråga om laktosintolerans. Då kan inte kroppen bryta mjölksockret eftersom utsöndringen av det sönderdelade laktasenzymet i tarmen har minskat eller helt upphört. Typiska symptom för laktosintolerans är svullen mage, gaser i magen, diarré och buksmärtor. Vid laktosintolerans kan du fortfarande äta och dricka mjölkprodukter, men istället välja de laktosfria varianterna. Idag finns ett stort utbud av laktosfria produkter i matbutikerna.

Glutenfri kost hos barn

Celiaki är en kronisk sjukdom och innebär att du inte tål gluten som finns i spannmål (vete, råg, korn). Tunntarmen blir inflammerad och kan inte ta upp näring. Celiaki hos barn kan upptäckas genom att hen har dålig viktutveckling och buksmärtor. Den enda behandlingen är att ta bort all gluten från kosten och istället äta glutenfri mat resten av livet. Enligt de senaste rekommendationerna kan även barn som har celiaki äta glutenfri havre. Havre kan ändå orsaka vissa symptom hos en del celiakipatienter, även om den inte orsakar tarmskador. Därför är det bra att börja äta havre i små portioner.

En lågkolhydratkost, eller karp, är inte lämplig för barn

Barn ska inte äta en lågkolhydratkost. När du minskar mängden kolhydrater i kosten, ändras ofta även intaget av viktiga vitaminer och mineraler. För barn är kolhydrater även viktig energikälla. Det finns bara lite forskningsdata om lågkolhydratkost hos barn, så dess effekter på normal tillväxt och utveckling kan inte bedömas fullt ut. Man rekommenderar dock alla att kontrollera kolhydratkällorna: ”tomma kolhydrater” bör ersättas med frukt, bär, grönsaker och fullkornsprodukter.

”Specialkost följs nuförtiden mer och mer trots att studier har visat att antalet matallergier inte har ökat.”

”Ett litet barn är mest känsligt för näringsbrist. En kost enligt dagens näringsrekommendationer garanterar att barnet växer jämnt och får i sig tillräckligt med de näringsämnen som hen behöver för att växa normalt.”