Vilken mjölk passar bäst?

Valios laktosfria mjölkdryck passar utmärkt att skumma eftersom den har en god smak och ger ett fint skum och konsistens till latteart. För att få till ett bra skum måste mjölken vara kylskåpskall när du ska skumma.

  1. Standard mjölkdryck 3% Passar mycket bra till mjölkskum. En lite högre fetthalt och mer protein binder luftbubblorna.
  2. Mellan mjölkdryck 1,5% Passar bra till mjölkskum om du önskar en något lägre fetthalt.
  3. Lätt mjölkdryck 0,5% Passar bra till mjölkskum om det är lättmjölk du vill ha.
  4. Oddlygood Barista Havredryck för kaffe som är ett växtbaserat alternativ till mjölkdryck. Kan drickas varm eller och vispas enkelt till ett lent skum.

Tips hur du blir din egen hemmabarista!

Hur du skummar mjölk:

För att få till ett fast och fylligt skum rekommenderar vi att du använder en mjölkskummare som antingen ångar eller vispar mjölken. För bästa resultat ska mjölken cirkulera runt i hela behållaren och fyllas med luftbubblor, men använder du handvisp går det också bra -men det tar lite längre tid!

Hur du ångskummar mjölk:

Använd ångfunktionen på din kaffemaskin eller en fristående mjölkångare för att göra en fin ångad mjölk. Givetvis så kan du även värma mjölken på låg värme i en kastrull för liknande effekt hemma.

Tips från Mathilda Hindersson, driftansvarig på Bröd & Salt, utbildad masterbarista.

Recept på kaffe med mjölk

Latte macchiato. Ordet macchiato betyder fläckad och en latte macchiato består därför av ångad mjölk med endast en skvätt espresso i, samt toppad med mjölkskum. En äkta latte macchiato är gjord med lagerbildning: med mjölk i botten, espresson ovan och mjölkskum på toppen. Servera i ett högt genomskinligt glas för en riktigt cool effekt.

Cortado. Cortado betyder "espresso med varm mjölk" och det är precis vad denna dryck innehåller. Brygg en enkel eller dubbel espresso och häll sedan i lika mängd med varm mjölk. Drycken brukar serveras i ett mindre glas eller liten kopp.

Cappuccino. En cappuccino är gjord på 3 lika delar av skummad mjölk, ångskummad mjölk och espresso. Brygg en kopp espresso och mät sedan upp motsvarande mängd för att skumma och ånga mjölken till drycken. Servera i en djup kopp med fat för äkta cafékänsla.

Caffe latte. En caffe latte är gjord av en enkel eller dubbel espresso i ett högt glas eller kopp fyllt med ångvärmd mjölk och lite mjölkskum som topping. Fördelningen ska vara 80% mjölk och 20% espresso. Caffe latten blir extra god med antingen vaniljpulver eller kanel på toppen!

Prova att skumma mjölken till kaffet med Valios laktosfria mjölk och upplev den goda smaken!

Testa våra goda recept på kaffedrinkar