Vad är IBS och vad ska du äta om du har känslig mage?

Vad är IBS och vad ska du äta om du har känslig mage?

Buller, gaser, förstoppning eller ont i magen. Känner du igen dig? Mer än 10 procent av befolkningen har magproblem i perioder. Om du har varit hos en läkare och uteslutit att du har laktos- och glutenintolerans, är det mycket möjligt att du har IBS. Att ha IBS-mage är inte farligt, men kan vara nog så besvärligt.

IBS står för Irritable Bowel Syndrome och betyder egentligen bara att du har känslig mage. Symptomen kan skilja sig åt mellan olika individer, men en gemensam nämnare är att kost och stress är faktorer som påverkar besvären. Vanliga IBS-symptom är till exempel ont i magen, gaser, diarré och/eller förstoppning.

Kostråd för dig med IBS

Det finns ingen egentlig behandling mot IBS-mage, men det finns olika metoder att prova för att lindra problemen. Ett vanligt kostråd är att dra ner på fett och fibrer och andra livsmedel som är gasbildande, till exempel lök, bönor och kål.

FODMAP

Om du verkligen vill gå till botten med vilken mat som gör att just din mage bråkar kan du prova Low FODMAP. Det är en diet som går ut på att minska ner på vissa frukter och grönsaker, honung, ärter, linser, kål, lök och mjölk som består av kolhydrater med korta sockerkedjor som våra tarmar har svårt att tillgodose sig. Ta hjälp av en dietist för att sätta upp ett kostschema som passar dig och din livsstil.

Vill du veta mer? Här hittar du mer information om IBS och andra vanliga magproblem.

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar