Vad är smör?

I Valios värld är smör ett oersättligt livsmedel. Det är ju med smörets hjälp man får det fantastiska resultatet i all bakning och matlagning! Här fördjupar vi oss i vanliga frågor om just smör.

Bara smör får heta smör

Smör är en mejeriprodukt som består av cirka 80 % mjölkfett, andra mjölkämnen samt vatten. Smör är i fast form vid rumstemperatur men smälter till en tunn vätska vid 32°C-35°C. Det som lagstiftningsmässigt styr vad som får kallas smör är vattenhalten, vilken ej får överstiga 16%. Smör är normalt sett gulare på sommaren eftersom halten av det gul-oranga färgämnet betakaroten då är högre. Vid industriell tillverkning kan man tillsätta betakaroten för att få samma färg året om. Det gör inte Valio.

Vad är skillnaden mellan smör och margarin?

Smör är en mejeriprodukt. Margarin är en emulsion av vatten i olja och innehåller främst en blandning av härdade vegetabiliska fetter från raps-, palm- och kokosolja. Fetthalten varierar oftast mellan 35 och 80 %.

I mjölkfetter ska fettandelen enbart bestå av mjölkfett. Dessa är:

  • Smör med en fetthalt på 80–90 %
  • Smör 60 med en fetthalt på 60–62 %
  • Smör 40 39–41 %
  • Mjölkfett som sådant går under namnet smörolja.

Vad tillverkas smör av?

Smör kärnas från grädde. För att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt. Som biprodukt från smörtillverkning får man kärnmjölk. Här är ju förklaringen varför smör är så himla gott, det är ju gjort på grädde. Fett som smör skall förvaras mörkt, svalt och väl förpackat eftersom det kan oxidera, det vill säga blir dåligt. Smöret är känsligt för ljus och att stå i rumstemperatur alltför länge.

Vad är unikt med Valios smör?

Smaken! Hemligheten sitter i smaken.

Valios smör har en naturligt ren, utsökt och aromrik smak. Smöret har ett läckert utseende och en komplex uppsättning aromer som det är svårt att efterhärma. En del av aromerna frigörs under matlagningen och ger maten en god smak och doft, medan andra aromer först frigörs i munnen och ger en större smakupplevelse. Att fransmännen väljer att baka croissanter på finskt smör är ett betyg gott nog!

Den finska mjölken hör kvalitetsmässigt till de renaste i EU-området. Valio garanterar produkternas kvalitet i alla stadier i produktionskedjan; från gården till den slutliga produkten och vidare till butikshyllorna. Valio har som mål att säkerställa produkternas spårbarhet; produkten kan spåras genom det råvaruparti som använts i produktionen. Valio har även laktosfritt smör i sitt sortiment.

Smörskola

Hemligheten bakom många lyckade bakverk är smöret! Ta del av smöriga och smakrika recept samt tips på hur du kan göra ditt eget smör.

Till smörskolan