Fortsätt till innehållet
Om Valio Smör

Tema

Allt om Valio Smör

Saftiga kardemummabullar på en bakplåt

Lyckas med bullarna

Smör är en given ingrediens i bullar och andra sorters bakverk. Smörets smak ger en extra skjuts till varmdoftande kryddor såsom vanilj, saffran och kanel.

Brynt smör – en fransk favorit som ger nötig smak

Ett sätt att få aromen i smöret att träda fram ännu mer är att bryna smöret. På franska kallas brynt smör beurre noisette, hasselnötssmör, just för att smaken blir fint nötig. I det franska köket används ofta brynt smör, mycket för att det är en smakförhöjare till både sött och salt.

Ghee – rent smörfett med lång hållbarhet

Ghee är klarat eller skirat smör med lång hållbarhet som kan användas i mycket höga temperaturer. Det lagras i rumstemperatur. Om du är noggrann med att hålla din ghee väl försluten och använder rena redskap kan den hålla i upp till ett år. Den långa hållbarhetstiden beror på att alla enzymer och all vätska har kokats bort.

Vispat smör – enkelt att göra själv

Vispat smör, eller restaurangsmör som det också kallas, är förvånansvärt enkelt att göra själv. Det enda du behöver är smör, en visp och en smula tålamod.


Smör sedan 1905

Valio grundades 1905. Syftet var att exportera smör av hög kvalitet på den internationella marknaden. I dag säljs Valios smör till över 30 länder, bland annat Frankrike, där många bagerier köper vårt smör för dess fantastiska bakegenskaper. Om du någon gång besöker ett parisiskt bageri och äter en croissant är sannolikheten stor att den är gjord på Valio smör.

Valio smör räddas från havets botten

År 1930 kolliderade två finska ångfartyg utanför Danmark. Ombord fanns 3884 stycken tunnor fyllda med Valio smör som sjönk till havets botten. Efter ett år bärgades tunnorna och såldes i perfekt skick till ett bra pris. Valios forskningschef Artturi Ilmari Virtanen hade uppfunnit ett speciellt salt som smakade gott och gjorde smöret mer hållbart. Uppfinningen gjorde Valio smör känt över hela världen och var en av anledningarna till att A.I Virtanen senare fick Nobelpriset i kemi 1945.

Bagerichef på Bröd & Salt: ”Bullarna håller längre tack vare Valio smör”

Bageri Bröd & Salt i Stockholm använder Valio smör sedan de slog upp dörrarna 2011. För dem är det viktigt att smöret har hög kvalité, bra fetthalt, lagom sälta, god smak och fungerar rent praktiskt.

– Smöret fungerar till allt vi bakar, även croissanterna blir bra. Det brukar ofta vara svårt att få till en bra croissant, att få alla lager synliga, säger bagerichef Kirles Barsoum.

Kvalitén är viktig för Bröd & Salt. Deras bullar har fått höga betyg i smaktest inför kanelbullens dag. Allt utom veganprodukterna bakas med Valios laktosfria smör.

– Bullarna vi gör kan hålla i 2–3 dagar utan problem. Jag har jobbat på andra bagerier som använder annat smör. Där kunde man inte äta bullen dagen efter. Här kan vi värma dem i ugnen och äta. Jag tror starkt på att det är smöret som gör det, säger Kirles Barsoum.Inspireras av våra recept med smör

Smör – kallt, varmt, smält, brynt, vispat eller klarnat. Det finns många sätt att använda smör, och långt fler maträtter och bakverk att använda det i. Ett enkelt sätt att finna inspiration är att smälta en liten bit av den gyllene gudanektarn i en kastrull och låta doften fylla rummet. Men ännu enklare är att ta en titt på våra favoritrecept. De hittar du här.


Smörskola

Vad är smör?

Varför får bara äkta smör heta smör? Och vad är skillnaden på smör och margarin? Läs mer om hur smör tillverkas och vad det faktiskt är.