Fortsätt till innehållet

Vaniljmunkar

Hemgjorda munkar fyllda med len vaniljkräm - mums! Det är inte så svårt och du kommer från stående ovationer från gästerna. När du tröttnat på vaniljkräm kan du fylla munkarna med sylt, nötkräm eller äppelkompott, eller varför inte både och.

Vaniljmunkar

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 50 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 2 dl
    Valio Laktosfri mellanmjölkdryck 1,5%
     I Valio laktosfri mellanmjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mellanmjölkdryck 1,5% 1,5 L
  • 25 g jäst, färsk
  • ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • ½ tsk kardemumma, malen
  • 5½ dl vetemjöl
  • ägg
  • 1 l neutral olja till fritering
  • 4 dl laktosfri vaniljkräm
  • 0 kg strösocker att rulla munkarna i

Instruktioner

  1. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt.
  2. Värm mjölken fingervarm (37°C) och smula ner jästen.
  3. Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör tills jästen har löst sig helt.
  4. Rör ner hälften av mjölet och tillsätt sedan ägget. Blanda till en slät smet. Rör ner resten av mjölet och smöret och arbeta degen smidig ca 5 minuter i maskin eller för hand i ca 10 minuter.
  5. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter under bakduk till dubbel storlek.
  6. Stjälp ut degen på mjölat bakbord, dela den i 16 delar (för 16 st) och rulla till bollar. Platta till bollarna lite lätt. Lägg på en mjölad plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  7. Hetta upp oljan till 165°C. Ha ett lock nära till hands om du ska fritera på spisen.
  8. Fritera bollarna i omgångar, någon minut på varje sida så de blir gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla dem sedan i socker.
  9. Fyll en sprits med vaniljkrämen. Stick in spritsen i sidan på munken och fyll med vaniljkräm.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.