7 tips för en god natts sömn

Har du problem med att du inte kan sova? Vad ska man äta innan läggdags så att inte natten bli förstörd av tröstlöst vändande och vridande i sängen? Får man äta på kvällen? Läs våra sju tips för en bättre nattsömn.

Sju tips för en bättre sömn:

  1. Du får äta efter klockan sex på kvällen! Det finns viktminskningsprogram som råder dig att inte äta efter klockan 18:00 på kvällen, men det gör det inte lättare att somna med en kurrande mage. Se till att inte äta dagens största mål på kvällen, utan ät med jämna mellanrum under dagen.

  2. Näringsrikt kvällsmål behöver de flesta. Välj hellre ett stabilt kvällsmål i stället för ständigt småätande från kylskåpet.

  3. En bra tidpunkt för ett kvällsmål är ett par timmar före sänggåendet. Om du äter middag senare på kvällen behöver du inte äta ett extra kvällsmål.

  4. Alltför tunga, fettrika måltider som gör att du känner dig mätt, kan störa sömnen. Komponera ett kvällsmål med näringsrika och nyttiga delar: grönsaker, frukter eller bär, protein och bra fett. Osötad yoghurt med frukter, fullkorn samt nötter till exempel, är ett perfekt och näringsrikt kvällsmål.

  5. Testa att dricka ett glas varm mjölk – en populär sed från Asien. Redan på gammelmormors tid drack man ett glas varm mjölk innan läggdags.

  6. För mycket salt samlar vätska i kroppen och gör att du känner dig uppsvälld. För stort dagligt intag av salt kan straffa sig på kvällen i form av törstkänsla vid läggdags eller toalettbesök mitt i natten, just när du sover som bäst. Prioritera därför produkter med mindre salt i din dagliga kost.

  7. Varva ner innan läggdags och avstå från att använda mobilen, surfplattan eller datorn. Lugnande och regelbundna kvällsrutiner, såsom kvällsmål, talar om för kroppen att det är dags att sova.

Hälsa och välmående
Sömn och träning
Hälsa och välmående
10 tips för att övervinna att vara trött på eftermiddagen