Goda bakterier

Goda bakterier

Goda bakterier

Kan bakterier verkligen vara goda? Bakterier blir man väl sjuk av? Ett kort svar på detta är: jo bakterier kan vara både bra och dåliga.
I måndags blev jag uppringd av Vakna med NRJ då de hade fått in en fråga till NRJ Akademien om just goda bakterier.

Inne i magen bor ungefär 1 kg bakterier fördelade på minst 500 olika arter. Detta är vår tarmflora. Tarmfloran är unik, precis som våra fingeravtryck, och den påverkas av vår livsstil. Vad vi äter och hur vi mår. De goda bakterierna som vi kan få i oss genom kosten ( i bla yoghurt, filmjölk, surdegsbröd, kallas för mjölksyrebakterier). När de når tarmen sätter de sig på tarmslemhinnorna där de kan förhindra att skadliga organismer får fäste. Därav gör de gott för oss! 

Men hur får man då i dessa goda bakterier i produkten? Jo man tillsätter mjölksyrabakterierna i produktionsprocessen. Enkelt uttryckt: ungefär som när man tillsätter smakerna med sylt så finns det en liten ”bank” av mjölksyrebakterier som man kan välja ifrån. De rörs ner i mjölken/filen/yoghurten för att lösas upp, vilket tar ca 20-30 min. Sen får det stå och jäsa så att bakterierna växer i produkten. Om sen slutprodukten blir god i smaken också? Det beror helt på person och tycke (som för alla produkter) men att du magen tycker att det gör gott är i alla fall säkert!


Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar