Våra tre lyckliga vinnare i tävlingen: Vilken är din laktosfria favoriträtt på Midsommarbordet?

Våra tre lyckliga vinnare i tävlingen: Vilken är din laktosfria favoriträtt på Midsommarbordet?

Tack för alla fina tävlingsbidrag! Här är våra tre lyckliga vinnare och deras laktosfria midsommarrecept. Är du en av tre dessa vinnare? vänligen maila din postadress till konsumentkontakt@valio.fi så skickar vi din vinst per post inom kort.

Vanja Vracar
En fräsch hallonmousse-tårta med smaskig chokladbotten
Chokladbotten: 2 ägg 2,5 dl socker 1,5 dl mjöl 4 msk kakao 100 g Valio Eila™ laktosfritt smör Så här gör du: Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Sikta i mjölmix och kakao och blanda runt ordentligt. Häll i det smälta smöret och blanda runt igen till en jämn smet. Häll smeten i en smord springform (jag använde en på 20 cm, men det går bra med större) med bakplåtspapper i botten. Grädda i 150 gr i ca 30 min. Låt svalna helt innan du häller på moussen. Den laktosfria hallonmoussen: 500 g frusna hallon 5 gelantinblad 1 äggvita 1,5 dl socker (1dl + 0,5 dl) 2 dl Valio Eila™ laktosfri vispgrädde 35% 1 lime, skal och saft Så här gör du: Tina bären och mosa dem genom en finmaskig sil så att enbart "saften" går igenom. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa ägget och tillsätt 1 dl av sockret lite i taget under vispningen. Vispa grädden så att den blir hård. Blanda ihop limeskal + saft, resten av sockret och det mesta av hallonpurén (spara lite). Häll blandningen i äggvitan. Smält gelantinbladen på svag värme i en kastrull och häll i det i den resterande hallonpurén, blanda runt det noga. Häll sedan i purén i äggviteblandningen samtidigt som du rör om. Vänd ner grädden försiktigt och med luftiga tag till en jämn smet. Häll moussen över kladdkaksbottnen som fortfarande ligger kvar i springformen. Skaka lite på formen så att moussen fördelar sig jämnt. Ställ i kylen i några timmar, gärna över natten. Skär runt kanterna, lossa sidorna, garnera och vips så har du fått fram världens godaste midsommartårta! Lycka till!

Maria Andersson
Min favorit: Vegetarisk senapssill
1 msk senap, 2 tsk socker, ½ msk vinäger, 3 msk olja, 1 dl laktosfri grädde, 1 röd lök, 1 saltgurka, aubergine. Skär aubergine i filéer och koka dem i saltat vatten tills de blir mjuka. Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i den laktosfria grädden och häll såsen över auberginen. Låt den stå något dygn så blir den ännu godare! Garnera vid servering med gurka och rödlök.

Miriam Axelsson
Potatissallad i Midsommartid
500 g små färskpotatisar 2 brk Valio Eila™ laktosfri gräddfil 10% 3 dl majonnäs 1½ dl hackad gräslök 1½ dl hackad färsk dill salt och peppar Skrubba färskpotatisarna mycket väl och koka dem i lättsaltat vatten. Låt svalna. Blanda de övriga ingredienserna och blanda sedan i de hela färskpotatisarna. Salta och peppra. En given favorit till midsommarbuffén!

Hälsningar

Åsa

Kommentarer

Bara jag skriver:

Stulet recept
Riktigt tråkigt Valio att ni inte granskar vinnarrecepten lite närmre. Ett av dem är stulet rakt av med endast några få modifieringar. Skärmdump har skickats till den som äger copyrighten. Ni kan ju tänka på det till nästa gång, att reagera när i ser t.ex. ett sådant uttryck som "sikta i mjölmixen", och det inte står något om mjölmix i ingredienslistan. Och tänka en gång till när receptet framstår som kanske lite professionellt i sammanhanget. Jag hoppas innerligt att ni inte tycker att "vinnaren" är värd sitt pris. Länk till originalreceptet: http://minsockersotavarld.blogspot.se/2013/03/gluten-och-laktosfri-hallonmoussetarta.html

Christopher skriver:

Hej Bara jag,
Tack för dina kommentarer. Vår tävling den här veckan gick ut på att skriva ner namn och recept på sin laktosfria favoriträtt på midsommarbordet. Det har våra tre lyckliga vinnare också gjort. Reglerna innefattar inte att man ska ha kommit på receptet själv. Det har med andra ord varit fritt fram att välja och vraka bland mormors, farmors, kusinens eller någon annans recept. Hälsningar Christopher

Bara jag skriver:

Det hör ändå till god ton att
Det hör ändå till god ton att tala om ifall man tar någon annans recept nästan rakt av, och det tycker jag ni borde ha uppmanat tävlingsdeltagarna att göra.

Bara jag skriver:

Stulet recept
Nu såg jag att recepten till och med kommer från alltommat.se och allergimat.se. "Vinnaren" har alltså dels stulit receptkombinationen från en sida,men ÄVEN originalrecepten från två andra sidor, utan att ange källor!!

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


För mer information om maghälsa

Populära avdelningar