Många av de unga skippar frukosten

Enligt Magrapporten® 2021 har svenskarnas matvanor förändrats det senaste året. Fler unga hoppar faktiskt över frukosten och varannan ung kvinna dricker gärna sin måltid. Undersökningen visar att en av fem unga har minskat sitt frukostätande. Bara hälften av alla unga mellan 16 och 24 år äter frukost varje dag. Vår undersökning visar också att det finns en tydlig koppling mellan stress och orolig mage. Upplever man stress och väljer att hoppa över frukosten finns det risk att man förvärrar situationen. Det menar Robert Brummer, professor vid fakulteten för medicin och hälsa vid Örebro universitet.

- Vi ser tydligt i Magrapporten® 2021 att pandemin har gjort att vi fått andra vanor och det har också haft positiv inverkan på stressnivå hos en del av oss. Nu när vi sakta öppnar upp samhället och vardagen blir mer som förr är det viktigt att inte låta vardagsstressen ta över. För att hålla en stressad mage i schack är det viktigt att äta regelbundet, hälsosamt och att inte slarva med frukosten, säger Robert Brummer.

Smidigt med smoothies

Hälften av de unga kvinnorna svarar att de dricker sin måltid några gånger i månaden eller oftare. Detta att jämföra med män generellt, där 3 av 5 svarat att dom mer sällan eller aldrig väljer att dricka sin måltid. Bland de unga kvinnorna som väljer att dricka sin måltid, svarar drygt 7 av 10 att det vanligaste alternativet är smoothies.

- Att dricka sin måltid någon gång ibland kan vara smidigt, särskilt när man är på språng. Smoothies har varit populärt länge nu och nya recept utvecklas hela tiden. De kan vara svalkande mellanmål eller mera matiga med till exempel havredryck, kefir, frukt, frön eller kryddor och grönsaker. Det bästa är att det går att variera i det oändliga, mjölkbaserade, laktosfria eller helt växtbaserade, säger Anette Björnlund, media- och kommunikationschef på Valio i Sverige.

Fakta från undersökningen

Svenskarnas frukostvanor det senaste året

 • 19 % av unga (16–24 år) har minskat sitt frukostätande
 • 53% av unga (16–24 år) äter inte frukost varje dag
 • 13 % av kvinnorna svarar att de minskat sitt frukostätand
 • 5 % av männen svarar att de minskat sitt frukostätande

Svenskarna och dryck som måltid

 • 50 % av de unga kvinnorna (16–24 år) dricker sin måltid några gånger i månaden eller oftare
 • 73% av de unga kvinnorna (16–24 år) svarade att smoothie är en av dryckerna de väljer som måltid
 • 38 % av männen i undersökningen dricker sin måltid några gånger i månaden eller oftare
 • 27% av kvinnorna i undersökningen dricker mer sällan än någon gång om året eller aldrig sina måltider

Topp 5 vanligaste drickbara måltiderna Smoothie – 55 %

 1. Yoghurt – 31 %
 2. Drickyoghurt – 25 %
 3. Proteinshake – 20 %
 4. Filmjölk – 18 %

Smoothierecept

Här har vi samlat en mängd varianter av smoothies som vi gillar extra mycket, men tveka inte att byta ut eller lägga till ingredienser efter tycke, smak och eventuella allergier.

Läs mer