Vitamin C

C-vitamin behövs dagligen eftersom det inte lagras i kroppen. Det absorberas effektivt från alla livsmedel och eventuellt överskott utsöndras med urinen.

Vitamin C har flera funktioner i kroppen. Det behövs bland annat för att stödja normalt immunförsvar. Tillräckligt C-vitaminintag är också viktigt för nervsystemet och för mentala funktioner. Dessutom fungerar vitamin C som en antioxidant som skyddar celler, vilket betyder att de skyddar celler från skador orsakade av oxidation. Stressade personer och rökare bör säkerställa tillräckligt C-vitaminintag, eftersom stress och rökning ökar behovet. Även de som motionerar regelbundet bör se till att ha ett högre intag av C-vitamin. De bästa fördelarna får man om man äter livsmedel som innehåller vitamin C som en del av balanserad och varierad kost och en hälsosam livsstil.

Hur mycket C-vitamin behöver man?

De bästa källorna till C-vitamin i kosten är grönsaker, frukt och bär. Den rekommenderade mängden, 500 g/dag (sex nävar om dagen) garanterar enkelt ett rekommenderat dagligt intag för både vuxna och barn.

Rekommenderat intag av C-vitamin (Källa: Livsmedelsverket 2021)

Grupp Ålder mg/dag
Barn 6-11 månader 20
12-23 månader 25
2-5  år 30
6-9 år 40
10-13 år 50
Vuxna och unga över 14 år 75
Gravida 85
Amning 100

C-vitamin aom antioxidant

Vitamin C fungerar som en antioxidant i bildandet av kollagenproteiner. C-vitamin främjar därmed den normala kollagenbildningen bland annat i strukturerna i bindväv, skelett, brosk, hud och blodkärl.

C-vitamin främjar absorptionen av järn

C-vitamin ökar mångdubbelt absorptionen av icke-hemjärn från växtriket, som fullkorn. Det finns två typer av järn, hemjärn och icke-hemjärn där hemjärn är lättare för kroppen att ta till sig och finns främst i kött och blodmat. Icke-hemjärn finns i vetegatabiliska produkter som inte tas upp av kroppen lika efffektivt där C-vitamin då kan öka absorptionen. Absorptionen av järn som intas vid en måltid effektiviseras redan med C-vitamindoser på 20-60 mg.

Exempel på C-vitaminnivåer i olika livsmedel:

Mat och portionsstorlek mg/portion
Mandarin 1 bit 33
Svarta vinbär 1 dl 64
Liten banan 10
Liten tomat 10
En portion grön sallad 9
Kålsallad 1 dl 15
Hälsa och välmående
B-vitaminer
Hälsa och välmående
Vad är D-vitamin bra för?
Hälsa och välmående
Vad är kalcium bra för?