Förberedelsetid
Aktiv
3 h
Passiv
50 min
Totalt
3 h 50 min
Svårighetsgrad
-
Erfarna bröd
- Ugn175°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder-
50 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
-
1 dl
Valio Laktosfri mjölkdryck 3%I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
- 3 ägg
- 1¾ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3½ dl vetemjöl
- 45 g potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk kardemumma (stött)
- 1 citron, rivet skal
- 1 krm salt
Hallonsylt
- 250 g hallon
- 1 msk vatten
- 1½ dl strösocker
- 1 tsk citron (pressad)
- 1 krm kardemumma (stött)
Kolafrosting
-
2 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
-
100 g
Valio Laktosfri cream cheese naturellValio laktosfri cream cheese är en naturell och krämig färskost som är god som pålägg…
- 100 g dulce de Leche, karameliserad mjölk
Till montering
- 500 g vit sockerpasta
- 150 g röd sockerpasta
- 5 dl popcorn, poppade
Dela recept
Instruktioner
Bottnar
- Värm ugnen till 175 °C. Klä en långpanna 30x40 cm med höga kanter med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och luftigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke. Sikta ner lite i taget?i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med mjölken. Tillsätt rivet citronskal och salt.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, den ska inte vara kletig i mitten. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.
Hallonsylt
- Mät upp hallon, vatten, socker, citron och kardemumma i en kastrull.
- Låt koka ihop till en sylt ca 10 minuter. Låt svalna, sylten blir fastare när den svalnat.
Kolafrosting
- Mät upp grädde, färskost och dulce de leche i en rostfri bunke och vispa till en fluffig kräm. Övervispa inte, då kan krämen bli grynig.
Montering
- Skär ut 12 x 12 cm stora fyrkanter av bottnen. Du skall få ut 5-6 st beroende på hur hög tårta du vill göra.
- Lägg första botten på ett serveringsfat och bred på ett tjockt lager sylt, lägg på nästa botten och bed på ett tjockt lager kolafrosting, lägg på nästa botten. Upprepa tills du lagt på sista bottnen.
- Tryck ner två sugrör i tårtan för att stabilisera den (dessa dras ut senare). Skär de fyra sidorna på tårtan snett nedåt så tårtan blir smalare nedtill än upptill för att likna en popcornbägare i formen. Stryk upp hela tårtan med kolakrämen, kyl tårtan ca 20 minuter.
- Kavla ut vit sockerpasta eller vit marsipan till en ca 28 cm bred och 14 cm hög remsa. Mät hur hög din tårta är så att du har marginal upptill och runtom.
- Kavla ut den röda marsipanen och skär ut de röda remsorna. Skär dem så de blir bredare upptill än nedtill eftersom tårtan är smalare nedtill, ca 1,5 cm upptill och 1 cm nedtill.
- Klä in tårtan i den vita sockerpastan. Forma den efter tårtans form och skär bort överflödig sockerpasta. Fäst nu de röda remsorna på sidorna, sätt först en på varje sida och sen två i mitten. Fukta lite lätt på baksidan av remsorna så de fäster. Dra ur sugrören ur tårtan.
- Toppa tårtan med så mycket popcorn du kan. Plasta inte tårtan när den är klädd med sockerpasta, då kan den blir fuktig. Du kan plasta den luftigt om du vill täcka den i kylen.
Till recepten
Dela recept