
Förberedelsetid
Passiv
1 h
Totalt
1 h
Svårighetsgrad
-
Bakentusiast
- Ugn200°C
Recension
5
stjärnor av fem
3 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderBotten
-
375 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 7½ dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- ¾ msk bakpulver
- ½ tsk salt
- 0 kg vatten, kallt
Vaniljkräm
- 1 vaniljstång
-
5 dl
Valio Laktosfri matgräddeValio laktosfri matgrädde kan användas i varm matlagning såsom soppor, såser och ugnsrätter. Tål långvarig…
- 6 äggulor
- 1 dl strösocker
- 3 msk maizena
-
1 msk
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- ½ krm salt
Topping
-
3 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 500 g färska jordgubbar
- 250 g färska hallon
- 1 dl mandelspån
- 1 lime
- 1 msk florsocker
- 20 blad myntablad
Dela recept
Instruktioner
Botten
- Värm ugnen till 200 grader. Skär smöret i tärningar. Lägg smör, mjöl, socker, bakpulver och salt i en matberedare och mixa ihop. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg.Kavla eller tryck ut drygt hälften av degen i en plåt ca 20 × 30. Frys pajskalet ca 20 min för att förhindra att det glider ner vid gräddning. Ugnsbaka i 10 minuter tills degen stannat.Låt den färdiga bottnen svalna.
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta från plattan och låt stå 5–10 minuter. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila ner vaniljmjölken i smeten.Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i ca 1 minut tills den tjocknat. Vispa hela tiden. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet. Låt krämen svalna.Bred vaniljkrämen i ett jämnt lager över bottnen (ev. får du vispa upp krämen om den är för tjock). Smula resten av degen över vaniljkrämen. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna helt.
Topping
- Ansa och skär bären i önskad storlek. Lättvispa grädden och klicka ut på vaniljkrämsbottnen.Toppa med färska bär.
Till recepten
Dela recept