Oklahoma Style Burgers

Oklahoma Style Burgers

Oklahoma Style Burgers

Det här receptet på veganska Oklahoma Style Smash Burgers är framtaget av Gustav Johansson på Jävligt Gott. Burgarreceptet kommer ursprungligen från Oklahoma och går ut på att du smashar in tunnskivad gul lök i biffen och sedan låter en skiva ost smälta på toppen. Resultatet blir en riktigt god smashburgare!

4 Portioner
1 h
22 ratings

Ingredienser4 Portioner

Burgarna

850 g
Formbar vegofärs
2 st
Gula lökar
3 st
Vitlöksklyftor
½ st
Rödbeta
1 msk
BBQ-sås
2 msk
Rökt paprikapulver
2 msk
Ljus sojasås
1 ½ msk
Mörk grönsaksfond
1 msk
Rapsolja eller naturellt kokosfett

Tillbehör

4 st
Veganska hamburgerbröd
6 st
Gula lökar
8 st
2 msk
Amerikansk gul senap
1 msk
Rapsolja

Gör så här

  1. Låt den formbara färsen tina så den går att arbeta med händerna om den var fryst sedan tidigare. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala och riv rödbetan på den fina sidan av ett rivjärn.
  2. Blanda alla ingredienser till biffarna och smaka av med sojasås, peppar och bbq sås.
  3. Forma till bollar på ca 80-100 g vardera och håll kylda tills det är dags att steka burgarna.
  4. Skala de gula lökarna som du ska steka. Skiva så tunna lökringar du kan, gärna med en mandolin. Det ska vara mycket lök, så oroa dig inte om det känns som mycket! Du behöver typ en halv lök per biff!
  5. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme och lägg ner bollarna i stekpannan. Toppa dem direkt med en rejäl hög skivad lök per boll.
  6. Smasha ut dem direkt med en hamburgerpress, bred stekspade eller botten på en kastrull. Löken ska liksom pressas in i biffen, samtidigt som biffen pressas ner i stekpannan och får rejält med stekyta. Låt steka i ca 60 sekunder och mal över rikligt med svartpeppar innan du flippar burgarna och steker klart dem i ca 2 minuter på andra sidan.
  7. När du vänder burgarna så är det dags att lägga på skivorna, som får börja smälta medan löken steks. Du vill fortsatt ha hög värme på pannan så löken och biffen hinner få fint med färg.
  8. Ett tips för optimal smältning av Valio Oddlygood® Veggie Cheddar är att du slår i 1-2 msk vatten i stekpannan och lägger på ett lock så ångan från vattnet smälter osten. Låt ångkoka i 10-20 sekunder och ta därefter bort locket. Stapla 2 burgarpattys på varandra och ta dem därefter ut stekpannan.
  9. Rosta bröden och servera burgaren med lite senap i botten och 2 pattys vardera. Ät genast!

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.