Prinsesstårta

Prinsesstårta

Prinsesstårta

Prinsesstårtan är en klassiker på fikabordet och passar till alla festliga tillfällen, för så väl stora som små. Prinsesstårtan är fylld med hallon, hallonsylt och vaniljkräm eller gelé och tårtan dekoreras ofta med en ljusgrön marsipanglasyr. Missa inte heller att fira första torsdagen i mars, mer känd som Fössta tossdan i mass, med en smarrig massipantåta!

12 Portioner
3 h
11 rating

Ingredienser12 Portioner

Tårtbotten

4 st
Ägg
1 ½ dl
Socker
¾ dl
Vetemjöl
¾ dl
Potatismjöl
1 tsk
Bakpulver

Fyllning

3 dl
Marsankräm
4 dl
2 tsk
Vaniljsocker
½ dl
Hallonsylt

Garnering

1 st
Färdigköpt marsipanlock
Florsocker
Marsipanros

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Vispa rumsvarma ägg och socker poröst. Blanda därefter mjöl och bakpulver och sila ner försiktigt i äggsmeten och rör om.
  3. Häll upp kaksmeten på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i 8 min.
  4. Strö över socker över tårtbotten och låt den sedan svalna.
  5. Fyllning: Gör marsankrämen enligt instruktionerna på paketet och låt svalna.
  6. Vispa grädden till önskad konsistens och smaksätt med vaniljsocker. Blanda grädden med marsankrämen.
  7. Klä en rundbottnad skål med folie. Från den avsvalnade tårtbotten skär du 4 cirklar i olika storlekar med hjälp av skålen.
  8. Lägg en tårtbotten på ett fat och bred på ett tunt lager hallonsylt och ett fylligt lager vaniljkräm emellan. Lägg på nästa tårbotten och upprepa. Se gärna till att tårtan blir lite högre på mitten och runt kanterna.
  9. Lägg på marsipanlocket. Garnera med florsocker och marsipanros.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.