Rabarbertårta

Rabarbertårta

Rabarbertårta

Bjud på en krämig tårta fylld med rabarber, mycket kvarg och vispgrädde. Dekorera med exempelvis citronmeliss, rabarberskal och ätbara blommor.

16 Portioner
24 h
00 ratings

Ingredienser16 Portioner

tårtbotten

5 st
ägg
2 dl
strösocker
3 dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver
10 g
1 msk
ströbröd

rabarberfyllning

750 g
rabarber
3 dl
strösocker
1 ½ tsk
rosmarin, hackad (kan uteslutas)
½ dl
potatismjöl
2 msk
vatten
½ dl
vatten

fyllning och garnering

6 dl
6 dl

Gör så här

 1. Vispa rumstempererade ägg och socker till ett fluffigt skum. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och tillsätt i ägg/socker-blandningen genom att vispa försiktigt. Häll smeten i en smörad och bröad kakform (ø 23 cm).
 2. Grädda i ugn i 175 grader 30 minuter. Kontrollera att tårtbotten är färdiggräddad med hjälp av en sticka. Vänd på tårtbotten när den svalnat något.
 3. fyllning och garnering

 4. Rabarberfyllning

 5. Lägg rabarber, socker, rosmarin (valfritt) och 2 msk vatten i en kastrull. Koka utan lock i ca 10 min tills rabarbern mjuknat och kokat sönder lätt. Rör om då och då. Ställ åt sidan.
 6. Blanda potatismjöl och vatten till en jämn smet. Häll potatismjölblandningen i rabarbersmeten under omrörning. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt blandningen hettas upp tills det börjar bubbla. Ta kastrullen från plattan och låt smeten svalna ordentligt.
 7. Vispa 2 dl grädde och 400 g vaniljkvarg till ett tjockt skum.
 8. Skär tårtbotten till tre skivor. Fukta eventuellt skivorna (särskilt kanterna) med laktosfri mjölk. Behovet av mjölk beror på rabarbernas fuktighet. Bre ut rabarberfyllning, grädde & kvargvisp mellan tårtbottnarna. Fukta den översta skivan ovanifrån med mjölkdryck.
 9. Täck över tårtan och ställ in i kylen för att stelna över natten.
 10. Vispa 4 dl grädde och 200 g vaniljkvarg. Täck tårtan med blandningen och dekorera ovansidan med hjälp av en spritspåse.
 11. Precis innan servering toppar du tårtan med t. ex. citronmeliss, ätbara blommor och rabarberskalsvirvlar.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.