Runebergstårta

Runebergstårta

Runebergstårta

En runebergstårta är en bakelse som äts i Finland på Runebergsdagen den 5 februari. Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg påstås ha ätit denna tårta dagligen och tårtan fick därför sitt namn efter honom. Detta recept är gjort med vår goda Irish cream & coffee kvarg för extra saftighet. Toppa med grädde, hallonmarmelad och färska hallon.

8 Portioner
2 h
00 ratings

Ingredienser8 Portioner

Tårtbotten

1 st
Ägg
¾ dl
Socker
½ dl
Farinsocker
2 dl
Vetemjöl
¾ dl
Krossad mandel
1 tsk
Bikarbonat
¼ tsk
Kardemumma
1 dl
Flytande smör & rapsolja
1 dl

Till att fukta tårtbotten

¾ dl
Varmt vatten
½ dl
Socker
1 dl
Punch

Garnering

200 g
3 msk
Baileys Irish Cream
1 dl
Hallonmarmelad
1 ½ dl
Hallon (färska)

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker poröst.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Blanda dem i ägg- och sockerskummet tillsammans med fett och socker i omgångar.
  3. Häll smeten i en löstagbar form på 20 cm i diameter klädd med bakpapper eller en smörad och bröad kakform
  4. Grädda på den nedre delen i ugnen i 175 grader i cirka 45 minuter eller tills den är färdiggräddad. Låt svalna en stund.
  5. Blanda i sockret i det varma vattnet. Tillsätt likör. Blanda och smaka av. Fukta tårtbotten genom att försiktigt hälla vätskan jämnt över hela ytan. Låt den gärna vila och ta smak i flera timmar eller till nästa dag innan servering.
  6. Ta loss tårtbotten från formen. Spritsa kvarg på tårtan i form av rosor med exempelvis en stjärnformad sprits. Klicka på hallonmarmelad längs kanten av kvargen. Dekorera med färska hallon.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra er användarupplevelse och samla in användarstatistik. Genom att fortsätta att använda webbplatsen godkänner ni att vi använder cookies.Läs hela Valios integritetspolicy ›