Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Regelbunden och tillräckligt hård träning stimulerar kroppen att utvecklas. Kroppen måste även få återhämta sig tillräckligt mellan träningspassen, för att kunna utveckla dess fysiska egenskaper.

För att återhämta sig behöver kroppen vila och bra kost, som hjälper musklerna att utvecklas och bli starkare. Otillräcklig vila och näringsfattig kost kan leda till att utvecklingen hämmas, och att kroppen istället får skador, nedsatt motståndskraft och sjukdomar. Man kan även drabbas av överträning, som betyder kronisk överansträngning av kroppen. Återhämtningen kan ta från några timmar till flera dagar och beror på hur länge och intensivt du tränar.

Protein hjälper till med musklernas tillväxt och underhåll

Efter att du har tränat är det bra att äta protein för att återhämtningen ska vara så effektiv som möjligt. Efter uthållighetsträning behövs förutom protein även kolhydrater för att fylla på musklernas energidepåer, som har fått brist under långvarig träning. Efter att du har styrketränat behöver du fylla på med proteiner, som ökar muskelmassans tillväxt. Protein upprätthåller muskelkonditionen genom att reparera musklerna efter ett intensivt träningspass och hjälper till att fylla på energidepåerna i musklerna efter träningen. Du behöver inte vilja bygga större muskler för att dra nytta av proteinet. Det fungerar precis lika bra för återhämtningen för en vanlig aktiv motionär! Om du motionerar lite lättare och bara för hälsans skull, behöver du inte äta något särskilt mellanmål för återhämtning. Däremot kan ett nyttigt mellanmål hindra sötsuget innan det är dags att äta en lagad måltid.