Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Variera löpningen med intervaller

Variera löpningen med intervaller
Hanna Kautiainen
Näringsexpert på Valio

Magisterexamen inom livsmedelsvetenskap. Mångårig erfarenhet inom nutrition och kommunikation.

Det är bra att variera sin löpning med intervallträning. Intervallträningen förbättrar syreupptagningsförmågan och håller motivationen uppe om löprundan börjar kännas jobbig och tråkig. Träningsformen passar löpare på alla nivåer, eftersom det är enkelt att anpassa svårighetsnivån.

Variation ökar träningsmotivationen

Vem har inte tröttnat på den vanliga löprundan ibland? Oavsett om du är en inbiten löpare eller joggar sporadiskt skapar intervallträning variation i löpningen och håller motivationen uppe.

Vid intervallträning varierar du mellan att springa långsamt och snabbt och sedan långsamt igen. Du kan ändra svårighetsnivån genom att förlänga eller korta ner sträckorna då du springer i snabbt tempo, det vill säga spurterna. Träningen passar därför utmärkt för löpare på alla nivåer.

För att du inte ska vricka eller stuka foten på grund av det höga tempot bör du välja en plats med jämnt underlag. En idrottsplats eller en löparbana är allra bäst, för då kan du enkelt mäta hur långt du springer. En jämn motionsslinga eller lugn landsväg passar också bra för träning.

Värm upp ordentligt när du ska träna hårt

Börja med 10–15 minuters lätt joggning. När du är klar med uppvärmningen är det dags att sätta igång på allvar. Spurta i full fart i 100–400 meter 6–10 gånger beroende på din kondition. Jogga eller gå i 200 meter mellan spurterna så att du återhämtar dig och är redo för en ny spurt.

Om du springer på en motionsslinga eller på en väg där det är svårt att mäta avstånd kan du uppskatta längden på en sträcka och spurta den åt ena hållet och jogga tillbaka till samma plats. Avsluta träningen med att jogga eller gå i 10–15 minuter.

Ju intensivare du tränar, desto längre återhämtning behöver du. Proteiner och kolhydrater påskyndar återhämtningen, till exempel en portion Valio PROfeel® proteindryck passar bra efter träningen.