Drömmer du om en prunkande örtträdgård där du kan skörda färska örter till matlagningen? Klipp av ditt mjölkpaket och vips blir det en kruka! Sedan är det bara att börja odla. Här har vi samlat enkla och användbara tips på hur du sår från grunden, planterar om örtkryddor från butiken och hur du bäst förvarar egenodlade örter.
Med egenodlade färska örtkryddor får du inte bara fantasiska smaker till matlagningen utan även vacker grönska och härliga dofter i ditt hem. För att odla behöver du varken en trädgård eller terrass, du kan enkelt starta en odling på fönsterbrädan i köket.
Du kan odla örtkryddor genom att så frön. Då behöver du lite tålamod och tid innan det är dags att skörda. Ett snabbare sätt är att plantera om örtkryddor du köpt i en matbutik, eller trädgårdshandel, i en större kruka.
Att odla från frö till färdig örtkrydda är lätt och roligt. Bästa tiden att så fröna är mars-april, när ljuset ökar. Om du är ovan att odla örtkrydder är det ett bra tips att välja något som är lättodlat som till exempel basilika, gräslök, mynta, persilja, timjan, dill eller citronmeliss.
Så gör du - 7 enkla steg:
Örtkryddorna i din matbutik kan planteras om hemma för att växa sig större innan skörd. Välj så färska och fräscha plantor som möjligt, plantera om dem direkt och vattna. Så här gör du:
Om du får större skörd än vad du kan göra av med finns det flera sätt att bevara örtkryddorna.
Strimla och frys in i små påsar. Strimlade örter kan också frysas in i olja, fyll hålen i en isform med örtstrimlor och häll över olja. Frys, ta ut de frysta kuberna och lägg dem i en plastpåse och förvara i frysen.
En del kryddor som till exempel oregano, mejram, timjan, salvia och rosmarin kan torkas. Ta hela kvistar och häng upp i knippen i rumstemperatur, det måste vara luftigt mellan knippena. Hela örter eller blad kan också bredas ut på papper och torkas i ett mörkt och luftigt rum. Du kan även torka örterna i en ugn i max 50 grader med luckan på glänt.
De torkade örterna ska förvaras torrt och mörkt.