Så odlar du

Drömmer du om en prunkande örtträdgård där du kan skörda färska örter till matlagningen? Klipp av ditt mjölkpaket och vips blir det en kruka! Sedan är det bara att börja odla. Här har vi samlat enkla och användbara tips på hur du sår från grunden, planterar om örtkryddor från butiken och hur du bäst förvarar egenodlade örter.

Med egenodlade färska örtkryddor får du inte bara fantasiska smaker till matlagningen utan även vacker grönska och härliga dofter i ditt hem. För att odla behöver du varken en trädgård eller terrass, du kan enkelt starta en odling på fönsterbrädan i köket.

Du kan odla örtkryddor genom att så frön. Då behöver du lite tålamod och tid innan det är dags att skörda. Ett snabbare sätt är att plantera om örtkryddor du köpt i en matbutik, eller trädgårdshandel, i en större kruka.

Så från grunden

Att odla från frö till färdig örtkrydda är lätt och roligt. Bästa tiden att så fröna är mars-april, när ljuset ökar. Om du är ovan att odla örtkrydder är det ett bra tips att välja något som är lättodlat som till exempel basilika, gräslök, mynta, persilja, timjan, dill eller citronmeliss.

Så gör du - 7 enkla steg:

 1. Du behöver frön, plantjord, en sprayflaska och ett tomt mjölkpaket. Klipp av mjölkpaketet så att det blir en kruka och gör ett hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Placera krukan på ett fat. Fyll krukan med jord och vattna ordentligt.
 2. Läs och följ anvisningarna på fröpåsen: till exempel kan rekommendationen vara att lägga persiljefrön i ljummet vatten ett dygn innan sådd. Sprid fröna glest och täck med ett tunt lager jord. Vattna igen, gärna med hjälp av en sprayflaska.
 3. Täck krukan med platsfolie och gör några hål i plasten med en sax, det gör att jorden håller sig tillräckligt fuktig. Placera krukan på en varm plats, t ex badrumgolvet eller en dragfri fönsterbräda. Håll jorden fuktig.
 4. Ta bort plastfolien när fröna grott och flytta krukorna till en ljus plats, t ex en fönsterbräda. Fortsätt att vattna med sprayflaskan.
 5. När örterna vuxit till sig lite är det dags att flytta över dem till en störe kruka, beroende på plantornas storlek kan fler få plats i samma kruka. Förbered de nya krukorna genom att placera några stenar eller lecakulor i botten innan du fyller på med jord, det gör att överflödigt vatten enklare kan rinna ut.
 6. Vissa örter behöver toppas för att bli täta och buskiga, det vill säga att plantans toppar klipps bort. Om örten behöver toppas brukar det stå på fröförpackningen.
 7. Njut av att se din örtkrydda växa tills det är dags att skörda!

Den snabba vägen att odla örtkryddor - plantera om örtkryddan från butiken

Örtkryddorna i din matbutik kan planteras om hemma för att växa sig större innan skörd. Välj så färska och fräscha plantor som möjligt, plantera om dem direkt och vattna. Så här gör du:

 1. Välj riktigt färska och buskiga örtkryddor i din mataffär, eller köp dem i en trädgårdshandel. Använd näringsrik och gärna sandblandad jord och plantera i avklippta mjölkförpackningar eller krukor med hål i botten.
 2. Förbered den avklippta mjölkförpackningen eller krukan genom att placera några stenar eller lecakulor i botten innan du fyller på med jord. Om örtkryddan har en plastkruka klipper du eller drar försiktigt bort den innan plantering.
 3. Vattna lagom mycket. En del kryddor som till exempel basilika och timjan mår bättre om man vattnar på fatet så suger plantorna själva upp det vatten de behöver under 5-10 minuter, sedan häller du bort överflödigt vatten.
 4. Örtkryddor behöver mycket ljus. På vintern kan de behöva en extra lampa för att överleva. Under resten av året fungerar det bra att ställa dem på fönsterbrädan, men undvik direkt solljus. Det får inte bli för varmt, då överlever de inte.
 5. När plantan rotat sig ordentligt kan du börja vattna med flytande växtnäring. En enkel tumregel är: mer gödsel = större skörd.

Förvaring av örtkryddor

Om du får större skörd än vad du kan göra av med finns det flera sätt att bevara örtkryddorna.

Strimla och frys in i små påsar. Strimlade örter kan också frysas in i olja, fyll hålen i en isform med örtstrimlor och häll över olja. Frys, ta ut de frysta kuberna och lägg dem i en plastpåse och förvara i frysen.

En del kryddor som till exempel oregano, mejram, timjan, salvia och rosmarin kan torkas. Ta hela kvistar och häng upp i knippen i rumstemperatur, det måste vara luftigt mellan knippena. Hela örter eller blad kan också bredas ut på papper och torkas i ett mörkt och luftigt rum. Du kan även torka örterna i en ugn i max 50 grader med luckan på glänt.

De torkade örterna ska förvaras torrt och mörkt.