Enkel kantarellpaj

Enkel kantarellpaj

Enkel kantarellpaj

Kantareller, skogets guld, blir gott till det mesta. Har du mot förmodan några kantareller över så är det väldigt smidigt att slänga ihop en enkel och god kantarellpaj. Den funkar till kräftskivan, buffébordet eller att äta bara som den är tillsammans med en god sallad.

10 Portioner
1 h
00 ratings

Ingredienser10 Portioner

Pajdeg

150 g
3 ½ dl
Vetemjöl
1 dl
Riven ost
2 msk
Kallt vatten
2 krm
Salt
1 tsk
Torkad timjan

Fyllning

600 g
Färska kantareller
½ st
Purjolök
1 klyfta
Vitlök
2 msk
Salt
Svartpeppar

Äggstanning

3 st
Ägg
3 dl
1 dl
1 dl
Riven ost, förslagsvis Västerbottenost
Salt
Peppar

Garnering

Smörstekta kantareller
Färska örter, t ex timjan eller gräslök

Gör så här

  1. Botten

  2. Skär smöret i tärningar. Sikta i mjöl, riven ost, timjan och vatten.
  3. Tryck ut blandningen på botten och sidorna av en pajform (ø ca 25 cm). Förgrädda botten i 200 grader i 10 min.
  4. Fyllning

  5. Rensa och skär svampen i bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna.
  6. Skölj och skär purjolöken fint. Skala och pressa en vitlöksklyfta.
  7. Tillsätt smör, purjolök och vitlök till svampen när vätskan kokat undan. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt och peppar. Lägg undan lite av kantareller som du sedan använder till garnering vid servering.
  8. Tillsätt svamp- och lökblandningen till pajdegen.
  9. Äggstanning

  10. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter tills den har stelnat och fått fin färg.
  11. Garnering

  12. Låt pajen svalna ordentligt innan servering.
  13. Dekorera pajen med de smörstekta kantarellerna du sparat sedan tidigare och avsluta med att strö över färska kryddor.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.