Saffransbullar

Saffransbullar

Saffransbullar

Dessa saffransbullar med vanilj kommer med sin vackra färg och saffranssmak liva upp den mörka decembermånaden. De blir extra saftiga tack vare att vi bakar med kvarg, och gör sig perfekt på lucia-fikat.

40 Portioner
2 h
11 rating

Ingredienser40 Portioner

5 dl
50 g
Jäst
150 g
1 g
Saffran
1 ½ dl
Socker
200 g
1 msk
Kardemumma
Salt
1 st
Ägg
15 dl
Vetemjöl

Fyllning

200 g
1 ½ dl
Socker
4 tsk
Vaniljsocker

Till ytan

Ägg
Florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret. Rör ner saffran i smöret med lite socker och tillsätt mjölken. Värm till det blir fingervarmt (37 grader).
  2. Tillsätt jästen och låt det smälta.
  3. Tillsätt ägg, socker, kvarg, kryddor och lite av mjölet. Blanda degen tills den är slät.
  4. Tillsätt gradvis resten av mjölet till degen tills degen börjar lossna från skålens sidor. Låt degen jäsa under duk på ett dragfritt ställe i ca 45 minuter.
  5. Fyllning

  6. Blanda samman smör, socker och vaniljsocker till en mjuk smörkräm.
  7. Kavla ut den jästa degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen på den.
  8. Använd en vass kniv för att skära ca 1,5 cm tjocka remsor från plåten. Ta tag i ändarna på remsan och vik ändarna mitt emot varandra. Vrid ändarna i motsatta riktningar. Rulla spiralen till en boll med bakplåtspapper på en plåt. Pensla med ägg. Låt jäsa i 15 min.
  9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 min eller tills de är genomgräddade.
  10. Avsluta med att strö över florsocker.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.