Fortsätt till innehållet

Saffransbullar

Dessa saffransbullar med vanilj kommer med sin vackra färg och saffranssmak liva upp den mörka decembermånaden. De blir extra saftiga tack vare att vi bakar med kvarg, och gör sig perfekt på lucia-fikat.

Saffransbullar

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 150 g
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 1 g saffran
  • 5 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l
  • 50 g jäst, färsk
  • ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 200 g
    Valio Laktosfri kvarg vanilj
    Laktosfri kvarg med fyllig och rund smak av vanilj. God som den är tillsammans med…
    Valio laktosfri kvarg vanilj 7% 200 g
  • 1 msk kardemumma, malen
  • ½ tl salt
  • 15 dl vetemjöl

Fyllning

Till ytan

  • 0 kg ägg
  • 0 kg florsocker

Instruktioner

  1. Smält smöret. Rör ner saffranet och mjölken. Värm till det blir fingervarmt, ca 37°C.
  2. Rör ner jästen och rör tills den lösts upp.
  3. Tillsätt ägg, socker, kvarg, kryddor, salt och lite av mjölet. Arbeta degen tills den är slät.
  4. Tillsätt resten av mjölet lite i taget och arbeta till en slät smet som lossnar från bunkens kanter, ca 10 minuter.
  5. Låt jäsa under bakduk på ett dragfritt ställe i ca 45 minuter.

Fyllning och utbakning

  1. Blanda samman smör, socker och vaniljsocker till en mjuk smörkräm.
  2. Kavla ut den degen till en rektangulär platta på ett mjölat bakbord. Bred ut fyllningen ovanpå.
  3. Skär ca 1,5 cm tjocka remsor. Ta tag i ändarna på remsan och vik ändarna mot varandra. Vrid ändarna i motsatta riktningar. Rulla spiralen till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Pensla med uppvispat ägg. Låt jäsa i 15 minuter.
  5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 °C i ca 12 minuter eller tills de är genomgräddade.
  6. Avsluta med att pudra över florsocker.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.