Fortsätt till innehållet
Saftiga lussekatter med vispgrädde

Saftiga lussekatter med vispgrädde

Prova Hilda Kirkhoffs härliga recept på saftiga laktosfria lussekatter fyllda med fluffig grädde! Det är en blandning av en semla och en lussekatt, minus mandeln.

Saftiga lussekatter med vispgrädde

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 4 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l
  • 1 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 50 g jäst, färsk
  • 1 dl vit sirap
  • ½ dl strösocker
  • 2 paket saffran
  • ½ tsk salt
  • ägg
  • 200 g Valio Laktosfri kvarg naturell
  • 200 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g
  • 15½ dl vetemjöl

Topping

  • ägg, uppvispade

Till servering


Instruktioner

  1. Häll mjölk och grädde i en kastrull och värm till 37°C.
  2. Smula ner jästen i en skål. Häll över gräddmjölken och rör tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt sirap, socker, saffran, salt, ägg, kvarg och rumstempererat smör i kuber.
  4. Häll i 3/4 av vetemjölet och arbeta med en köksassitent eller en elvisp med degkrokar till en slät deg. Tillsätt resten av mjölet lite i taget till en smidig deg, ca 10-15 minuter på medelhastighet. Spara lite mjöl till utbakning.
  5. Låt jäsa under en bakduk i ca 1 timme.
  6. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut till en ca 1 cm tjock rektangulär platta.
  7. Dela degen i remsor som är 30 centimeter långa och 2 cm breda. Rulla halva remsan medsols och vänd sedan på remsan och rulla motsols. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 210°C, varmluftsugn.
  9. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och tryck i russin. Grädda mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter tills de är gyllene.
  10. Låt lussekatterna svalna helt på galler under bakduk.
  11. Vispa grädden till en luftig och spritsbar konsistens och lägg i en spritspåse med stjärntyll.
  12. Dela lussekatterna på mitten, spritsa grädden, lägg på locket och pudra över lite florsocker

Tips för perfekta lussekatter

  1. Blötlägg russinen i vatten innan du börjar baka så de är fuktiga när du trycker ner dem i lussekatterna. På så sätt undviker du torra lussekatter.
  2. Lägg gärna 2 paket saffran i 1 msk vodka dagen innan du ska baka, då kommer du få en himmelsk saffranssmak.
  3. Var försiktig med mjölet! Anledningen till torra lussekatter kan bero på att vi använder för mycket mjöl i degen och vid utbakning.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.