Saftiga lussekatter med vispgrädde

Saftiga lussekatter med vispgrädde

Saftiga lussekatter med vispgrädde

Saftiga lussekatter med vispgrädde

Prova Hilda Kirkhoffs härliga recept på saftiga laktosfria lussekatter!

30 Portioner
2 h
00 ratings

Ingredienser30 Portioner

4 dl
1 dl
50 g
Jäst
1 dl
Vit sirap
½ dl
Strösocker
2 paket
Saffran
½ tsk
Salt
1 st
Ägg
200 g
200 g
15 ½ dl
Vetemjöl

Topping

1 st
Ägg, uppvispade

Till servering

4 dl
Florsocker

Gör så här

  1. Häll mjölk och 1 dl vispgrädde i en kastrull och värm till 37 grader.
  2. Smula ner jäst i en skål. Häll över gräddmjölken och rör om till jästen löst upp.
  3. Tillsätt vit sirap, strösocker, saffran, salt, ägg, kesella och rumstemprerat smör som skärs i kuber.
  4. Häll i 3/4 av vetemjölet och arbeta med en köksasssitent eller en elvisp med degkrokar. Fortsätt att tillsätta lite mjöl i taget tills degen blivit följsam och spara lite mjöl till utbakning. Arbeta degen i 10-15 minuter på medelhastighet.
  5. Pudra över lite vetemjöl över degen och lägg en bakduk över skålen, låt jäsa i 1 timme.
  6. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut degen till en cirka 1 cm tjock rektangulär platta.
  7. Dela degen i remsor som är 30 centimeter långa och 2 cm breda. Rulla halva remsan medsols och vänd sedan på remsan och rulla motsols. Lägg lussekatterna på en bakplåtskläddplåt och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 210 grader, varmluftsugn.
  9. Vispa upp ägg och pensla lussekatterna och tryck i russin. Grädda lussekatterna mitt i ugnen till gyllene färg i cirka 8-10 minuter.
  10. Låt lussekatterna svalna helt på galler under bakduk.
  11. Vispa grädden till en luftig och spritsbar konsistens och lägg i en spritspåse med stjärntyll.
  12. Dela lussekatterna på mitten, spritsa grädden, lägg på locket och pudra över lite florsocker
  13. Tips för perfekta lussekatter

  14. Blötlägg russinen i vatten innan du börjar baka så de är fuktiga när du trycker ner dem i lussekatterna. På så sätt undviker du torra lussekatter.
  15. Lägg gärna 2 paket saffran i 1 msk vodka dagen innan du ska baka, då kommer du få en himmelsk saffranssmak.
  16. Var försiktig med mjölet! Anledningen till torra lussekatter kan bero på att vi använder för mycket mjöl i degen och vid utbakning.
  17. Recept av Hilda Kirkhoff

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.