Förberedelsetid
Aktiv
1 h
Passiv
40 min
Totalt
1 h 40 min
Svårighetsgrad
-
Erfarna bröd
- Ugn120°C
Recension
4
stjärnor av fem
2 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderKolakakor
-
100 g
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 1 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- ½ tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk ingefära, malen
- 1 krm salt
Maräng
- 2¾ dl strösocker
- ¾ dl vatten
- 120 g glykossirap
- 4 äggvitor
- 1 tsk vaniljsocker
- 20 jordgubbar, färska
Topping
- 200 g mörk choklad
- 2 tsk rapsolja
- 10 g rosa choklad
Dela recept
Instruktioner
Kolakakor
- Vispa ihop smör, socker och sirap till en jämn massa. Lägg i resten av ingredienserna. Blanda ihop till en deg.
- Kavla ut degen och stansa ut kakor ca 4 cm i diameter. Degen smälter ut lite under gräddning. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de är lite gyllenbruna. Ta ut och låt svalna. Stansa ev kakorna igen med en större stans för att få helt jämna kanter.
Maräng
- Mät upp socker, vatten och glykos i en kastrull, koka upp till 120 grader.
- När termometern närmar sig 110 grader börjar du vispa äggvitorna i en rostfri bunke i en assistent
- Vid 120 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitorna medan du vispar.
- Vispa sedan på medel till hög hastighet tills du får en fast, sval och glansig maräng. Vispa i vaniljsockret på slutet.
- Fyll en spritspåse med marängen med en rund tyll ca 1,5 cm bred. Använd marängen direkt.
- Spritsa först en låg bred boll på kexet och tryck ner en liten jordgubbe i marängen. Spritsa sen en bred toppig boll över jordgubben. Låt gräddbollarna sätta sig i ca 30 minuter innan du doppar dem i choklad.
Topping
- Smält choklad över ett vattenbad och rör i olja. Här chokladen i ett glas eller annan smal bytta. Doppa marängen i chokladen, låt stelna lite men inte helt och riv sen över rosa choklad.
Till recepten
Dela recept