Fortsätt till innehållet
Skumbollar med bärgömma

Skumbollar med bärgömma

Gräddbollar, mums mums eller skumbollar…detta fluffiga bakverk har många namn och i dessa har vi spritsat in en härlig bärgömma. Det kan vara lite trixigt att spritsa in bäret och lite kladdigt att doppa chokladen men det är det värt! Baka dessa kolakakor eller använd andra kex som botten.

Skumbollar med bärgömma

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Kolakakor

  • 100 g
    Valio Laktosfri smör, rumstempererat
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk ingefära, malen
  • 1 krm salt

Maräng

  • 2¾ dl strösocker
  • ¾ dl vatten
  • 120 g glykossirap
  • äggvitor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 20  jordgubbar, färska

Topping

  • 200 g mörk choklad
  • 2 tsk rapsolja
  • 10 g rosa choklad

Instruktioner

Kolakakor

  1. Vispa ihop smör, socker och sirap till en jämn massa. Lägg i resten av ingredienserna. Blanda ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen och stansa ut kakor ca 4 cm i diameter. Degen smälter ut lite under gräddning. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  3. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de är lite gyllenbruna. Ta ut och låt svalna. Stansa ev kakorna igen med en större stans för att få helt jämna kanter.

Maräng

  1. Mät upp socker, vatten och glykos i en kastrull, koka upp till 120 grader.
  2. När termometern närmar sig 110 grader börjar du vispa äggvitorna i en rostfri bunke i en assistent
  3. Vid 120 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitorna medan du vispar.
  4. Vispa sedan på medel till hög hastighet tills du får en fast, sval och glansig maräng. Vispa i vaniljsockret på slutet.
  5. Fyll en spritspåse med marängen med en rund tyll ca 1,5 cm bred. Använd marängen direkt.
  6. Spritsa först en låg bred boll på kexet och tryck ner en liten jordgubbe i marängen. Spritsa sen en bred toppig boll över jordgubben. Låt gräddbollarna sätta sig i ca 30 minuter innan du doppar dem i choklad.

Topping

  1. Smält choklad över ett vattenbad och rör i olja. Här chokladen i ett glas eller annan smal bytta. Doppa marängen i chokladen, låt stelna lite men inte helt och riv sen över rosa choklad.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.