Var tionde svensk har problem med magen varje dag

Var tionde svensk har problem med magen varje dag

Magproblem

Valio arbetar med att utveckla produkter för människors hälsa och välmående. Det har varit vår passion sedan början av 1900-taletvilket har genererat gedigen kunskap inom näringslära och ett Nobelpris i kemi till en av Valios forskare. Med Magrapporten vill vi öka medvetenheten kring olika magbesvär och vad de kan bero på. Vi vill också passa på att dela med oss av vår kunskap och erfarenhet om vad vi kan göra för att lindra och råda bot på oroliga magar.

Hur magen mår är ofta en återspegling av hur vi mår i allmänhet. En glad mage med en fungerande tarmflora gör oftast gott i både kropp och själ. Visste du till exempel att hela 80% av kroppens immunförsvar finns i mag-tarmkanalen. Magrapporten 2015 är den andra undersökningen om magen som Valio gör, i den får du en bild av hur svenskarnas maghälsa ser ut, i vilken utsträckning vi har problem med magen och vilka konsekvenser det får för vårt dagliga liv.

Vanligaste åkomman
Enligt Magrapporten 2015 har nästan var tionde svensk problem med magen varje dag. Den absolut vanligaste åkomman i årets rapport, uppblåst och gasig mage kan bero på flera orsaker. Engemensam nämnare för dessa är ofta stress eller oro. Med små enkla medel kan man hjälpa sin mage på traven och på så vis minska tillfällena då besvären uppstår. Vissa av dessa saker kan kännas självklara men nog så svåra att komma ihåg mellan arbete, fritidsaktiviteter, hämtningar och lämningar på förskolan mm.

En annan av de vanligaste magåkommorna är magknip och diarré. Magknip kan bero på flera faktorer, vanligast är stress. Att se över och ändra sina matvanor är en viktig del i att förbättra sin maghälsa och kunskapen kring detta ökar. Enligt Magrapporten väljer 51 procent av svenskarna exemplevis produkter med  goda bakterier för sin mages skull.

Problem som diarré kan kan också har flera olika orsaker. Vanligast är mag- och tarminfektion eller matförgiftning och till viss del antibiotikabehandlingar men också stress och nervositet. Tillfällig diarré kan leda till vätske- och saltförluster som är viktigt att återställa.

Så tar vi hand om våra magproblem
Det är stor skillnad på hur män och kvinnor tar hand om sina magproblem. Medan män sällan gör något åt sina besvär, försöker kvinnor i hög utsträckning att lindra besvären. 16 procent av svenskarna använder enligt Magrapporten receptfria läkemedel, bland kvinnor är denna siffra till och med något högre, närmre en femtedel (18 %). Äldre kvinnor tar i högre utsträckning än övriga befolkningen även till receptbelagda läkemedel.  Genom förändrade matvanor går det att råda bot på många av våra magproblem. Att hela 71 % av svenskarna tycker att deras matvanor påverkar maghälsan visar att kunskapen om hur man själv kan påverka sin maghälsa ökar. En annan viktig faktor för en god maghälsa är motion, 48 % tycker att motion påverkar maghälsanoch detta är ytterligare ett bevis på att kunskapen kring hälsa och välmående är hög.

Tips för en gladare mage
Här är några bra tips på hur du med enkla medel kan råda bot på en orolig mage:

Tänk på att äta regelbundet, frukost, lunch och middag, samt 2-3 små mellanmål per dag. Det är också viktigt att sitta ner i lugn och ro medan man äter och att tugga maten ordentligt. Har man en uppblåst och gasig mage kan man tänka på att undvika produkter som tuggummi och kolsyrade drycker, lök och purjolök, bönor och andra baljväxter, kål, vitkål, rödkål, kålrot, brysselkål, broccolistjälkar samt salladskål.

Vätskebristen som uppstår vid exempelvis tillfällig diarré kan lindras genom att dricka rikligt med vatten. Därefter kan du börja med mat i flytande form. Vid långvariga problem kan man prova att äta laktosfritt i en vecka och se om det hjälper eller ät produkter innehållande goda bakterier dagligen i några veckor.

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar