Ingredienser

1 portioner

  • 2 tsk bikarbonat
  • 3 dl rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk salt
  • 2 msk mörk sirap
  • 1⁄2 l Valio laktosfri yoghurt naturell 2,5 %
  • 1⁄2 dl vatten 37 grader varm
  • 100 g torkad frukt- och nötblandning
  •     rapsolja (till formen)
  •     havregryn (till formen)
Laktosfritt grovt snabbröd

Grovt snabbröd

Beskrivning

Ingredienser

1 portioner

  • 2 tsk bikarbonat
  • 3 dl rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • 1 tsk salt
  • 2 msk mörk sirap
  • 1⁄2 l Valio laktosfri yoghurt naturell 2,5 %
  • 1⁄2 dl vatten 37 grader varm
  • 100 g torkad frukt- och nötblandning
  •     rapsolja (till formen)
  •     havregryn (till formen)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C. Grovhacka den torkade frukten och nötterna. Lägg dessa i en bunke med det varma vattnet för att mjukas upp. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt sedan gräddfil och sirap. Krama ur den torkade nöt- och fruktblandningen och tillsätt den också i bunken. Rör ihop allt till en deg som känns tung och kladdig, använd gärna matberedare, men kör inte för länge.
  2. Pensla en lång brödform och strö med havregryn. Lägg i degen och platta ut. Ställ in i ugnen och baka av i 20 minuter. Sänk temperaturen till 160°C och grädda i ytterligare en dryg halvtimme. Känn med sticka eller kärntermometer (100°C) om brödet är färdigt. Låt vila i 15 minuter innan du skär upp den.
  3. Frukt- och nötblandning finns att köpa färdig med nötter, solrosfrön, goyabär, russin och annat gott.

Mycket god att servera ljummen med smör och emmentalerost.

Foto: Annika Broman

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Grovt snabbröd

roger skriver:

grov bröd
vad gör man med vattnet?

Christopher skriver:

Hej Roger! Tack för din
Hej Roger! Tack för din kommentar, vattnet hade trillat bort och vi har nu lagt till det. Vattnets uppgift är att mjuka upp den torkade frukt- och nätblandningen. Hälsningar Christopher

Bisan skriver:

Gräddfil??? menas det
Gräddfil??? menas det yoghurt

Christopher skriver:

Hej Bisan,
Tack för din kommentar, ja det skall vara Valio laktosfri yoghurt naturell 2,5 % och inte gräddfil i receptet. Hälsningar Christopher

Hajan skriver:

Grovt snabbröd
Vadå: Gräddfil ????

Christopher skriver:

Hajan
Tidigare var det angivet att gräddfil skulle ingå i receptet. Det skulle dock stå Valio laktosfri yoghurt naturell 2,5 %, vilket det gör nu. Hälsningar Christopher

Nina skriver:

kvarg
Kan man byta ut yogurt mot kvarg??

Anonymous skriver:

Kan man byta ut yogurten mot
Kan man byta ut yogurten mot kvarg?


Populära avdelningar