Bärgalette

Bärgalette

Bärgalette

Galette är en paj som bakas utan pajform. Resultatet blir en rustik paj med frasigt pajskal. En riktig favorit som är enkel att baka.

10 Portioner
1 h
00 ratings

Ingredienser10 Portioner

150 g
3 ¼ dl
vetemjöl
2 msk
florsocker
1 krm
salt
1 ½ msk
vatten

Fyllning

250 g
hallon och blåbär (färska eller tinade frysta)
1 dl
strösocker
2 msk
majsstärkelse

till pensling

1 st
ägg
½ dl
mandelspån

tillbehör

5 dl

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader. Använder du frysta bär behöver de tinas och låt så mycket vatten som möjligt rinna av. Annars blir galetten för blöt.
  2. Tärna smöret och lägg i en matberedare. Tillsätt mjöl, florsocker och salt och mixa tills degen är smulig. Häll i vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. (Skulle degen kännas för mjuk för att kavla kan du låta den vila i kylen ca 30 minuter.)
  3. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper med en mjölad kavel till en ca 3 mm tjock rundel. Skär ev till en jämt kant på galetten. Lägg över bakplåtspappret med galetten på en plåt.
  4. Blanda hallon och blåbär med strösocker och majsstärkelse i en bunke. Fördela ut bärblandningen på galetten ca 5 cm från kanten. Vik in kanterna över fyllningen. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.
  5. Grädda galetten i mitten av ugnen ca 30 minuter tills den har fin färg. Servera galetten ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.