Enkel smördegsbakelse med rabarber

Enkel smördegsbakelse med rabarber

Enkel smördegsbakelse med rabarber

Enkel smördegsbakelse med rabarber

Prova denna enkla och frasiga rabarberkaka som är lika läcker som ett wienerbröd. Smördegen ger kakan en knaprig yta och de saftiga rabarberskivorna ger en härlig syrlighet. Kakan är som bäst färsk från ugnen och något avsvalnad. Vill man göra det ännu enklare går det även bra att använda färdig vaniljkräm.

10 Portioner
1 h
00 ratings

Ingredienser10 Portioner

Botten

1 st
Ark av smördeg

Fyllning

5 dl
1 st
Vaniljstång
4 st
Äggulor
1 dl
Socker
3 msk
Maizena
1 nypa
Salt
200 g
Rabarber

Garnering

Ägg
Florsocker
Mandelspån
Ätbara blommor

Gör så här

  1. Vaniljkräm

  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken.
  3. Koka upp mjölken och vaniljen på medelhög värme, och ta sedan bort kastrullen från värmen och låt stå i 10 minuter för att smakerna ska infuseras.
  4. I en separat skål, vispa äggulor, socker, maizena och salt tills det blir en jämn blandning.
  5. Ta bort vaniljstången från mjölken och häll försiktigt den varma mjölken i äggulornas blandning, under konstant omrörning.
  6. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sätt den på medelhög värme. Rör om konstant tills krämen tjocknar och börjar koka.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en skål. Täck med plastfolie direkt på ytan för att förhindra att det bildas en hinna. Låt svalna helt.
  8. Smördegsbakelsen

  9. Bred ut smördegsarket på bakplåtspapper på en plåt, låt tina. Skär arken på mitten.
  10. Fördela ut vaniljkrämen i mitten av degen. Skiva rabarbern och lägg ovanpå vaniljkrämen. Pensla kanterna med ägg och strö florsocker och mandelflingor ovanpå.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 18 - 20 min.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.