Ingredienser

4 portioner

  • 1 l vatten
  • 2 st tepåsar (svart, vitt, grönt)
  • 1⁄2 dl socker
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 1 st kombuchasvamp
Kombucha smaksatt med bär

Kombucha

Beskrivning

Kombucha är en lika trendig som hälsosam dryck som framställs av sötat te och kombuchasvamp. Drycken är inte bara väldigt god, utan också fullproppad med aminosyror och enzymer som har många hälsosamma egenskaper. Den innehåller också mjölksyrebakterier som är bra för matsmältningen. Smaksätt gärna din kombucha med jordgubbar, blåbär eller ingefära för extra god smak!

Ingredienser

4 portioner

  • 1 l vatten
  • 2 st tepåsar (svart, vitt, grönt)
  • 1⁄2 dl socker
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 1 st kombuchasvamp

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet och tillsätt teet och sockret. Låt dra.
  2. Låt vätskan svalna till rumstemperatur och häll sedan över i ett kärl av glas eller porslin.
  3. Tillsätt vinäger och kombuchasvamp.
  4. Täck över behållarens öppning med en tunn kökshandduk och fäst med gummiband.
  5. Låt stå i rumstemperatur i cirka fjorton dagar. Ju längre den står, desto syrligare smak.
  6. Sila vätskan och häll upp i glasflaskor. Tillsätt eventuell smaksättning.
  7. Låt stå i kylen i cirka tre dagar innan kombuchan är klar att dricka.

Varsågod och njut! 

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Kombucha

Djemal skriver:

Hur får man kombucha svamp?
Hur får man kombucha svamp?

Kelly skriver:

Hej Djemal, Ibland går det
Hej Djemal, Ibland går det att hitta kombuchasvamp i olika hälsokostbutiker, men jag har även sett att den går att beställa på denna sida: https://shop.humle.se/jast/ovrig-jast/kombucha-scoby-white-labs-wlp600. Lycka till! Varmaste hälsningar, Kalle på Valio

Anonymous skriver:

Har läst om combuchasvamp som
Har läst om combuchasvamp som ska vara väldigt nyttig. Har aldrig hört talas om den. Var finns den att köpa?

Kelly skriver:

Hej på dig,
Hej på dig, bland går det att hitta kombuchasvamp i olika hälsokostbutiker, men jag har även sett att den går att beställa på denna sida: https://shop.humle.se/jast/ovrig-jast/kombucha-scoby-white-labs-wlp600. Lycka till! Glada hälsningar, Kalle på Valio

Mara L. skriver:

information
Jag undrar om det är möjligt att veta hur många probiotiska bakterier finns i din kombucha? Tack! Mara

Kelly skriver:

Information
Hej Mara, Några studier har uppskattat antalet bakterier till ca 1 miljon per ml i kombucha, vilket kan jämföras med yoghurt som innehåller 10 - 100 miljoner bakterier per ml. Antalet bakterier i kombucha varierar dock kraftigt beroende på en mängd faktorer som SCOBY, temperatur, tesort och till och med luften i ditt kök mm. Ha en bra dag! Allt gott, Kalle på Valio

Anonymous skriver:

Kan man avsluta ” jäsningen”
Kan man avsluta ” jäsningen” efter 10 dagar

Kelly skriver:

Hejsan!
Hejsan! Det beror på hur syrlig man vill att kombuchan ska bli. Det finns exempel på recept där man låtit kombuchan jäsa i upp till 21 dagar. Testa dig fram och se vad som passar dig bäst. Ju längre man väntar desto surare blir den. Lycka till! Allt gott, Kalle på Valio

Eva vik skriver:

Kombocha
Kan man sila av och ställa kallt efter 10 dagar

Kelly skriver:

Hej Eva,
Hej Eva, Det finns receptexempel som visar att en kombucha kan vara god och "färdig" efter redan 7 dagar. Smaka dig fram och se vad som känns godast för dig. Det finns till och med recept som säger att man kan vänta upp till 21 dagar. Ju längre man väntar, desto surare blir den. Lycka till! Allt gott, Kalle på Valio

Susanne skriver:

Socker?
Hej. Jag undrar om man kan halvera socker mängden men ändå få en bra och god kambucha? Mvh

Kelly skriver:

Hej Susanne, Vi rekommenderar
Hej Susanne, Vi rekommenderar att man följer receptet, också för att kulturen ska trivas så bra som möjligt. Om du vill experimentera kan du pröva dig fram försiktigt, så kanske det går att minska på sockret. Glada hälsningar, Kalle på Valio

Helga lundell skriver:

Kombucha
Jag har smaksatt med ingefära,skivad rabarber, lingon,och testar med mynta nu.

Kelly skriver:

Hej Helga, det låter
Hej Helga, det låter jättegott! Hoppas det blir ett bra resultat. Allt gott, Kalle på Valio

KristinaMöller skriver:

Ny kambucha
Använder den tidigare kambucha 2dl när jag sätter ny!I stället för vinäger.Hittat i annat recept.

Anne-Marie Käyhkö skriver:

Surt ??
Är inte drycken väldigt sur ?? Kan man isf söta den något...??

Marija skriver:

Mintte
Hej! Kan man göra kombucha på myntte?


Populära avdelningar