Pepparkakscheesecake

Pepparkakscheesecake

Pepparkakscheesecake

På julen passar cheesecake med pepparkakssmak extra bra till kaffet eller till julbordet. Ett knaprigt lager pepparkakor överraskar i mitten av kakan. Garnera ytan likt en tiramisu, med ett generöst lager av kanel- och kakaopulver.

12 Portioner
5 h
00 ratings

Ingredienser12 Portioner

Botten

150 g
Pepparkakor
50 g

Fyllning

3 st
Ägg
3 dl
Valio Laktosfri vispgrädde
2 dl
Strösocker
1 tsk
Vaniljsocker
200 g
Färskost
1 st
Kanelstång
5 st
Kryddnejlika
¼ tsk
Mald ingefära

Garnering

2 msk
Kakaopulver
½ tsk
Kanel

Gör så här

  1. Botten

  2. Krossa pepparkakorna till fina smulor. Smält smöret och blanda samman med kakorna. Tryck ut på botten av en ø 24 cm form klädd med bakplåtspapper.
  3. Värm ca hälften av grädden och kryddorna i en liten kastrull. Låt det koka på svag värme i ca 8 min.
  4. Ta bort grytan från spisen. Ta bort kanelstången och kryddnejlikan.
  5. Knäck äggen och lägg gulorna i en skål och vitorna i en annan
  6. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa andra hälften av grädden.
  7. Vispa äggulorna med sockret och vaniljsocker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt färskost och rör ihop till en smet.
  8. Vispa den svalnade grädden och rör sedan samman med den resterande grädden samt färskost- och äggblandningen.
  9. Häll hälften av smeten i formen. Strö pepparkakssmulor ovanpå, lämna kanterna (ca 2 cm) tomma.
  10. Häll resten av smeten i formen, börja från kanterna mot mitten. Fyll ända upp.
  11. Ställ i frysen i minst 3 - 4 timmar eller till nästa dag.
  12. Dra ut kakan från kanten på formen med en kniv. Lägg pepparkaksformar med tjocka kanter på ytan och sila kakaopulver smaksatt med kanel på ytan. Ta försiktigt bort formarna. Lägg på ett serveringsfat.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.