Pepparkakstårta

Pepparkakstårta

Pepparkakstårta

Bjud på något annorlunda i jul - varför inte prova vår pepparkakstårta? Det är som bekant bara jul en gång om året – så gör det mesta av den! Bakad med laktosfri kvarg blir denna mjuka pepparkakstårta extra saftig och god. Med ett litet pepparkakshus stående i en granskog på toppen blir bakverket dessutom en fin dekor på julbordet. God jul (bokstavligen)!

10 Portioner
1 h
22 ratings

Ingredienser10 Portioner

Bottnar

150 g
2 st
Ägg
2 dl
Strösocker
2 dl
4 dl
Vetemjöl
2 tsk
Bakpulver
2 tsk
Malen kanel
2 tsk
Malda nejlikor
2 tsk
Mald ingefära

Frosting

175 g
3 ½ dl
Florsocker
1 tsk
Vaniljextrakt
200 g

Topping

1 st
Ett litet pepparkakshus
1 nypa
Rosmarin
1 msk
Frysta lingon
1 nypa
Strösocker

Gör så här

  1. Bottnar

  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smält smöret.
  4. Vispa ägg och strösocker poröst.
  5. Rör i det smälta smöret och vaniljkvargen i smeten.
  6. I en separat skål – rör ihop vetemjöl, bakpulver, kanel, nejlikor och ingefära.
  7. Vispa snabbt ner mjölblandningen i smeten.
  8. Smöra och bröa tre formar med 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form. Häll smeten i formen och jämna till med en slickepott.
  9. Grädda kakan i cirka 25 minuter. Testa med sticka – stickan ska vara torr.
  10. Låt svalna.
  11. Frosting

  12. Vispa smör fluffigt.
  13. Tillsätt florsocker och vaniljextrakt och fortsätt att vispa fluffigt.
  14. Tillsätt cream cheese och vispa ihop tills frostingen precis blivit krämig.
  15. Lägg första tårtbotten på ett fat. Bred på ett jämnt lager frosting. Upprepa två gånger. Bred frosting runt om tårtan med en spatel – dra spateln längs med kakan så att bottnarna lyser igenom.
  16. Topping

  17. Sätt pepparkakshuset på toppen av tårtan.
  18. Stick ner upp och nedvända kvistar av rosmarin så att de liknar granar.
  19. Rulla lite lingon i strösocker och gör en snölykta.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.