Fortsätt till innehållet

Syrad vitkål

Syrad vitkål är ett gott och nyttigt tillbehör till exempelvis korv, fläskkött och hamburgare. Smaksättningen är valfri och i detta recept har vi valt enbär och kummin som smaksättning. Mjölksyrabakterierna i surkålen hjälper till att bryta ner maten i tarmarna vilken kan bidra till en bättre maghälsa!

Syrad vitkål

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
 • 1¾ kg vitkål
 • 1 msk jodfritt salt
 • 1 msk enbär
 • 1 tsk kummin, hel

Saltlag

 • 1 l vatten
 • 1 msk jodfritt salt

Instruktioner

 1. Rengör händer, burkar och alla redskap.
 2. Koka upp ingredienserna till saltlagen. Låt lagen kallna.
 3. Strimla vitkålen med kniv eller med en osthyvel.
 4. Blanda vitkålen med salt i en stor bunke låt den stå i rumstemperatur i 20-30 minuter. Saltet hjälper till att dra ut vätskan.
 5. Knåda vitkålen rejält. Vätskan som bildas ska vara kvar. Använd en slev, en mortelstöt eller helt enkelt en knytnäve.
 6. Blanda ner kummin och enbär.
 7. Packa vitkålen väl i ett fermenteringsglas eller i en glasburk. Se till att vitkålen är täckt av vätska, tillsätt mer annars. Har du keramiska stenar lägger du dem ovanpå vitkålen. Se till att lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten så att det inte bubblar över när jäsningen kommer igång.
 8. Ställ fermenteringsglaset eller burken på ett fat. Om det jäser över hamnar vätskan på fatet.
 9. Låt stå mörkt i rumstemperatur, gärna 20-22°. För att göra de mörkt kan man sätta en papperskasse över burken. Kontrollera lukten och att vätskan fortfarande täcker vitkålen efter några dagar. Det börjar bubbla i burken efter en till två dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
 10. Efter 5-7 dagar bör vitkålen ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ nu burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 3-6 veckor.
 11. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.