Ingredienser

4 portioner

  • 300 g Valio Eila® laktosfri smör 500 g
  • 2 st schalottenlökar
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1⁄2 dl vatten
  • 2 msk hackad färsk dragon
  • 2 st äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 1⁄2 krm vitpeppar
  • 2 msk färsk hackad persilja

Beskrivning

En klassisk bearnaisesås är inte så svårlagad som dess rykte kanske påstår. Ta det lugnt, läs noggrant och lär dig göra hela familjens favoritsås hemma – laktosfri så den passar alla. Sen är det bara att briljera.

Gör så här:

  1. Hacka persiljan, dragonen och schalottenlöken fint.
  2. Smält smöret och håll det varmt i ett vattenbad på ca 50 °C.
  3. Koka upp löken, vinägern och vattnet i en kastrull så det reduceras till hälften.
  4. Sila av löken och mät upp så att vätskan är ca ½ dl.
  5. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt dragonen.
  6. Vispa ner äggulorna, gärna med elvisp.
  7. Häll ner smöret sakta under ständig kraftig vispning, så att såsen inte skär sig.
  8. Vänd i persiljan och smaka av med citronsaft, vitpeppar och salt.

Populära avdelningar