Fortsätt till innehållet

Svamprisotto

Ta vara på höstens guld och gör en smarrig svamprisotto. Risotton ska vara krämig och riset ska ha kvar lite tuggmotstånd. Har du inte någon lycka i svampskogen kan du köpa champinjoner, ostronskivling eller någon annan odlad svamp. Servera gärna med en sallad.

Svamprisotto

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 200 g svamp, t ex champinjoner eller kantareller
  • schalottenlökar
  • 1 dl
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 2 tsk timjan, färsk
  • 3 dl carnaroli- eller arborioris
  • 10 dl vatten
  • grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk citronjuice

Vid servering


Instruktioner

  1. Rensa och skiva svampen. Värm den på låg värme i en tjockbottnad gryta eller stekpanna tills överskottsvätskan har avdunstat.
  2. Skala och finhacka löken. Tillsätt 3 msk smör, löken och timjan till grytan och höj värmen. Stek tills löken har mjuknat och svampen fått lite färg. Lyft upp svamp- och lökblandningen och lägg åt sidan.
  3. Tillsätt 3 msk smör och ris i grytan. Fräs riset tills det är glansigt under omrörning. Koka upp vattnet och buljongtärningen i en kastrull.
  4. Tillsätt buljongen en slev i taget under omrörning. Tillsätt mer vätska allt eftersom vätskan kokar ni.
  5. Rör om då och då och låt det koka upp under lock på låg värme tills riset är al dente, ca 18 minuter. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
  6. Rör ned svamp- och lökblandningen i risotton. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
  7. Servera med crème fraîche och riven parmesan.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.