Svamprisotto

Svamprisotto

Svamprisotto

Ta vara på höstens guld, svampen, i form av en smarrig risotto. Risotton ska vara krämig och riset ska ha kvar lite tuggmotstånd. Använd champinjoner, kantareller, karljohansvamp eller annan god svamp för att tillaga denna härliga middagsrätt.

4 Portioner
45 min
00 ratings

Ingredienser4 Portioner

200 g
Svamp, t ex champinjoner eller kantareller
3 msk
2 st
Schalottenlökar
3 msk
3 dl
Carnaroli- eller arborioris
10 dl
Vatten
1 st
Grönsaksbuljongtärning
2 tsk
Färsk timjan
1 msk
Citronjuice

Vid servering

Riven parmesan

Gör så här

  1. Rensa och skiva svampen. Värm på låg värme i en tjockbottnad gryta eller stekpanna tills överskottsvätskan har avdunstat. Tillsätt smör och hackad lök. Sautera. Ta bort svamp- och lökblandningen från grytan.
  2. Tillsätt smör och ris i grytan. Värm upp under omrörning och fräs tills riset är glansigt. Värm upp vattnet och buljongtärningen.
  3. Häll ett par deciliter grönsaksbuljong i grytan, rör om.
  4. Fortsätt att tillsätta fond när det tidigare tillsatta vattnet har absorberats av riset. Rör om då och då och låt det koka upp under lock på låg värme tills det är kokt, totalt ca 18 min. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
  5. Tillsätt svamp- och lökblandningen i risotton. Smaksätt med timjan och citronsaft.
  6. Servera med crème fraîche och riven parmesan.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.