Vasabakelse

Vasabakelse

Vasabakelse

En bakelse i pajform med en len citronpannacotta och blank hjortronspegel. De färska blåbären blir pricken över i:et och ger en fin färg och smak till bakverket.

10 Portioner
1 h
00 ratings

Ingredienser10 Portioner

Pajskal

150 g
210 g
Vetemjöl (3,5 dl)
2 msk
Strösocker
1 krm
Salt
2 msk
Vatten, kallt
1 st
Ägg, till pensling

Citronpannacotta

3 st
Gelatinblad
1 dl
Citron, saften från
2 st
Citron, rivet skal
4 dl
1 dl
Strösocker
½ krm
Salt

Hjortronspegel

2 st
Gelatinblad
200 g
Hjortron
½ dl
Citron, pressad
¾ dl
Strösocker
½ dl
Vatten

Dekoration

1 dl
Färska bär
100 g
Vit choklad

Gör så här

  1. Pajskal

  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Mixa smör, vetemjöl, socker och salt smuligt. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen med lite mjöl till en ca 3 mm tjock avlång platta. Lyft över degen i en avlång pajform. Forma efter formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga i botten på pajskalet med en gaffel. Frys pajskalet ca 20 min för att förhindra att det glider ner vid gräddning. Pensla med ägg innan gräddning för att förhindra att pannacottan mjukar upp skalet. Grädda pajskalet mitt i ugnen 15- 20 min, det skall vara helt färdiggräddat.
  4. Pannacotta

  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp pressad citron, citronskal, grädde och socker i en kastrull. Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta i blandningen och rör om. Tillsätt salt. Låt svalna och häll sen i pajskalet, spar 2 mm upp till kanten så att hjortronspegeln får plats. Låt stå i kyl så pannacottan sätter sig, ca 3 timmar.
  6. Hjortronspegel

  7. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp hjortron, citronsaft, strösocker och vatten i en kastrull, mixa med mixerstav och sila bort kärnorna. Tillsätt gelatinbladen under omrörning. Låt svalna till ca 30 grader innan du häller den över pannacottan. Låt pajen stå någon timma till i kyl eller över natten.
  8. Skär pajen i bitar och dekorera med färska blåbär och vit choklad.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.