Fortsätt till innehållet

Vasabakelse

En riktigt lyxig bakelse med len citronpannacotta och fin hjortronspegel. Bakelserna skärs ut ur en stor paj, men om du vill ha du servera den hel. Toppa med färska blåbår och fint hyvlad vit choklad.

Vasabakelse

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Pajskal

  • 150 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten, kallt
  • ägg, till pensling

Citronpannacotta

  • gelatinblad
  • 1 dl citronsaft, pressad
  • citron, rivet skal
  • 4 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 1 dl strösocker
  • ½ krm salt

Hjortronspegel

  • gelatinblad
  • 200 g hjortron
  • ½ dl citronsaft, pressad
  • ¾ dl strösocker
  • ½ dl vatten

Dekoration

  • 1 dl färska bär
  • 100 g vit choklad

Instruktioner

Pajskal

  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. Blanda smör, mjöl, socker och salt till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen med lite mjöl till en ca 3 mm tjock avlång platta.
  3. Lägg i en avlång pajform, tryck ut mot kanten och skär av överbliven deg.Nagga i botten på pajskalet med en gaffel. Frys pajskalet ca 20 min för att förhindra att det glider ner vid gräddning.
  4. Pensla skalet med uppvispat ägg och grädda mitten av i ugnen 15-20 minuter.

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Koka upp citronsaft, citronskal, grädde, salt och socker i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen under omrörning. Låt svalna helt.
  3. Häll smeten i pajskalet, spar 2 mm upp till kanten så att hjortronspegeln får plats. Kyl i ca 3 timmar tills pannacottan stelnar.

Hjortronspegel

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Värm hjortron, citronsaft, socker och vatten i en kastrull tills sockret löst sig. Mixa med mixerstav och sila bort kärnorna. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen under omrörning. Låt svalna till ca 30°C innan du häller spegeln över pannacottan.
  3. Låt pajen stå kallt minst 2 timmar, gärna över natten.
  4. Skär pajen i bitar och dekorera med färska blåbär och vit choklad.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.