Babka

Babka

Babka

Babka är en vetedeg som fylls med en chokladfyllning, flätas och gräddas i en brödform. Mycket dekorativ och kommer ursprungligen från Östeuropa och är ett judiskt bakverk.

10 Portioner
3 h
00 ratings

Ingredienser10 Portioner

15 g
jäst
1 dl
vatten
1 st
ägg
½ dl
socker
1 tsk
kardemumma, stött
5 ¼ dl
vetemjöl
84 g
½ tsk
salt

fyllning

75 g
mörk choklad
75 g
1 msk
kakao
¾ dl
socker
1 st
ägg

sockerlag

½ dl
vatten
1 dl
strösocker

Gör så här

  1. fyllning

  2. Börja med fyllningen. Hacka chokladen. Smält smör i en kastrull. Ta bort från värmen och tillsätt choklad, kakao och socker. Rör om till en jämn fyllning. Låt svalna och ställ eventuell in i kylen för att få en bredbar konsistens
  3. babka

  4. Förbered en brödform (ca 30x11cm). Rör ut jästen i vattnet i en bunke (gärna en som tillhör en assistent). Tillsätt ägg, socker, kardemumma, vetemjöl och smör. Arbeta ihop till en smidig deg i ca 5 minuter. Tillsätt saltet på slutet. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter.
  5. Kavla ut degen till en avlång rektangel ca 3 mm tjock och bred på fyllningen. Rulla ihop från långsida till långsida. Skär igenom rullen och tvinna ihop den. Vik in ändarna under bullen och lägg i formen. Låt jäsa ca 30 minuter.
  6. Koka ihop sockerlagen i en kastrull, låt svalna.
  7. Värm ugnen till 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter. Pensla därefter brödet med sockerlagen.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.