Ingredienser

8 portioner

  • 75 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl Valio Eila® laktosfri kvarg päron & kola
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 st ägg
  • 1 1⁄2 dl mjöl
  •     ströbröd till formen
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 1 st päron
  • 2 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 200 g rumsvarmt Valio Eila® laktosfritt smör
  • 1⁄2 dl kolasås (ta av den du kokat)
  • 1 dl Valio Eila® laktosfri kvarg päron & kola
  •     flingsalt
lyxig kladdkaka med päron och kola

Kladdkaka

Beskrivning

Kladdkaka är en riktig favorit som passar både till vardag och fest. Varför inte uppdatera denna kladdiga klassiker till en riktigt fin dessert? Detta är en riktigt lyxig kladdkaka, helt laktosfri, med torkade päron och kolakräm på bland annat smaksatt kvarg. Våga prova - du kommer inte bli besviken! 

Ingredienser

8 portioner

  • 75 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl Valio Eila® laktosfri kvarg päron & kola
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 st ägg
  • 1 1⁄2 dl mjöl
  •     ströbröd till formen
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 1 st päron
  • 2 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 200 g rumsvarmt Valio Eila® laktosfritt smör
  • 1⁄2 dl kolasås (ta av den du kokat)
  • 1 dl Valio Eila® laktosfri kvarg päron & kola
  •     flingsalt

Gör så här:

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen. Rör i strösocker, päron & kolakvarg, vaniljsocker och kakao. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet. Blanda till sist ner mjölet. Smöra och bröa en bakform. Häll smeten i formen.
  3. Grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna och lägg sedan på ett fat.

Kolasås

  1. Koka upp strösocker, ljus sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Låt svalna.

Torkade päron

  1. Sätt ugnen på 100 grader och varmluft. Skiva päronen tunt med mandolin. Torka i ugnen i cirka 20 minuter tills de blir krispiga. Låt svalna på galler.

Kolatoppar

  1. Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör i bunken konstant till sockret har smält. Ta bunken från värmen och vispa till en fast och rumsvarm maräng. Tillsätt smöret lite i taget och vispa till en slät marängsmörkräm. Bli inte rädd om den blir grynig – fortsätt bara att vispa tills den blir slät. Detta kan ta upp till 15 minuter. Tillsätt kolasåsen och päron & kola-kvargen och vispa till en slät marängssmörkräm. Samma sak här, ifall det blir grynigt – fortsätt vispa. Fyll en spritspåse med krämen och spritsa ut små toppar på kladdkakan. Stick ner några päronskivor. Häll över lite kolasås och strö över flingsalt. Servera!

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Kladdkaka


För mer information om maghälsa

Populära avdelningar