Klassisk laktosfri semla

Klassisk laktosfri semla

Klassisk laktosfri semla

Klassisk laktosfri semla

Ett recept på en klassisk semla. Förmodligen den mest uppskattade varianten! Semlorna fylls med mandelmassa och vispgrädde för att till sist siktas med florsocker på locket. Semlan är fri från laktos men full av smak!

10 Portioner
3 h
00 ratings

Ingredienser10 Portioner

Bullar

2 dl
7 dl
Vetemjöl
100 g
2 st
Ägg
25 g
Jäst
2 krm
Kardemumma
1 dl
Socker
1 tsk
Salt
2 msk
Florsocker

Fyllning

½ dl
75 g
Mandelmassa
2 dl

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader och smula ned jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt4 dl av vetemjölet. Blanda väl och låt sedan vila ca 15 min.
  2. Tillsätt 3 dl vetemjöl, 1 ägg, salt, kardemumma, socker och rumstempererat smör. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Låt degen gå ca 10 min i en köksmaskin tills degen är slät. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  3. Dela degen i 10 lika stora delar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 210 grader. Pensla bullarna med 1 uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt sedan svalna.
  5. Dela bullarna så att du får ett lock. Gröp ur lite ur bullarna.
  6. Blanda mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen.
  7. Vispa grädden efter smak och fördela ut på bullarna.
  8. Tryck försiktigt tillbaka locken och sikta över florsocker.
  9. Servera och avnjut direkt!

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra er användarupplevelse och samla in användarstatistik. Genom att fortsätta att använda webbplatsen godkänner ni att vi använder cookies.Läs hela Valios integritetspolicy ›