Fortsätt till innehållet
Köttbullar och potatismos med gräddsås

Köttbullar och potatismos med gräddsås

Köttbullar och potatismos med gräddsås - en svensk klassiker. Serveras med fördel med rårörda lingon och pressgurka. Husmanskost när den är som bäst!

Köttbullar och potatismos med gräddsås

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Köttbullar

  • 500 g nötfärs/blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • ägg
  • gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 2 msk
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g

Potatismos

Gräddsås

  • 50 g
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 2 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1,5 L
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0 kg salt
  • 0 kg peppar

Instruktioner

Köttbullar

  1. Blanda mjölk med ströbröd. Låt svälla i 10 minuter.
  2. Tillsätt färs,lök, ägg och övriga ingredienser i ströbrödsblandningen.
  3. Arbeta färsen smidig.
  4. Fukta händerna med kallt vatten och forma jämna släta bullar.
  5. Stek köttbullarna i smör i 3-5 minuter

Potatismos

  1. Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt.
  2. Blanda ner smör och grädde lite i taget och smaka av med salt och vitpeppar.

Gräddsås

  1. Smält smör i en kastrull eller stekpanna och vispa ner mjöl och lite av grädden till en tjock stuvning. Gärna i samma panna som du tidigare stekt köttbullarna i.
  2. Tillsätt resterande mjölk och grädde under omrörning.
  3. Låt sjuda på låg värme och tillsätt fond, gelé och soja.
  4. Smaka av och tillsätt eventuellt av med mer gelé eller soja. Krydda med salt och vitpeppar.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.