Köttbullar och potatismos med gräddsås

Köttbullar och potatismos med gräddsås

Köttbullar och potatismos med gräddsås

Köttbullar och potatismos med gräddsås

Köttbullar och potatismos med gräddsås - en svensk klassiker. Serveras med fördel med rårörda lingon och pressgurka. Husmanskost när den är som bäst!

4 Portioner
1 h
00 ratings

Ingredienser4 Portioner

Köttbullar

500 g
Nötfärs/blandfärs
1 dl
1 dl
Ströbröd
1 st
Ägg
1 st
Gul lök
1 tsk
Salt
1 krm
Malen vitpeppar
2 msk

Potatismos

700 g
mjölig potatis
75 g
1 dl
Vitpeppar
Salt
Muskotnöt (valfritt)

Gräddsås

50 g
3 msk
Mjöl
2 dl
2 dl
1 msk
Kalvfond
1 msk
Svartvinbärsgelé
1 tsk
Kinesisk soja
Salt
Peppar

Gör så här

  1. Köttbullar

  2. Blanda mjölk och grädde med ströbröd. Låt svälla i 10 minuter.
  3. Tillsätt färs,lök, ägg och övriga ingredienser i ströbrödsblandningen.
  4. Arbeta färsen smidig.
  5. Fukta händerna med kallt vatten och forma jämna släta bullar.
  6. Stek köttbullarna i smör i 3-5 minuter
  7. Potatismos

  8. Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt.
  9. Blanda ner smör och grädde lite i taget och smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Gräddsås

  11. Smält smör i en kastrull eller stekpanna och vispa ner mjöl och lite av grädden till en tjock stuvning. Gärna i samma panna som du tidigare stekt köttbullarna i.
  12. Tillsätt resterande mjölk och grädde under omrörning.
  13. Låt sjuda på låg värme och tillsätt fond, gelé och soja.
  14. Smaka av och tillsätt eventuellt av med mer gelé eller soja. Krydda med salt och vitpeppar.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.