Ingredienser

1 portioner

  • 1 kg röd lök
  • 1 msk jodfritt salt
  • 5 st lagerbland
  •     Lag
  • 4 dl vatten
  • 1 msk jodfritt salt

Syrad rödlök

Beskrivning

Ingredienser

1 portioner

  • 1 kg röd lök
  • 1 msk jodfritt salt
  • 5 st lagerbland
  •     Lag
  • 4 dl vatten
  • 1 msk jodfritt salt

Gör så här:

  1. Rengör händer, burkar och alla redskap.
  2. Koka en lag på 4 dl vatten och 1 msk salt. Låt lagen kallna.
  3. Skiva rödlöken med kniv.
  4. Blanda löken med salt i en stor bunke låt den stå i rumstemperatur i 20-30 minuter så att saltet hjälper till att dra ut vätskan.
  5. Ge löken en rejäl knådning. Vätskan som bildas ska vara kvar. Använd en slev, en mortelstöt eller helt enkelt en knytnäve.
  6. Lägg i lagerblanden.
  7. Packa löken väl i ett fermenteringsglas eller i en glasburk. Se till att löken är täckt av vätska, tillsätt mer annars. Har du keramiska stenar lägger du dem ovanpå löken. Se till att lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten så att det inte bubblar över när jäsningen kommer igång.
  8. Ställ fermenteringsglaset eller burken på ett fat. Om det jäser över hamnar vätskan på fatet.
  9. Låt stå mörkt i rumstemperatur, gärna 20-22 grader. För att göra det mörkt kan man sätta en papperskasse över burken. Kontrollera lukten och att vätskan fortfarande täcker löken efter några dagar. Det börjar bubbla i burken efter en till två dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
  10. Efter 5-7 dagar bör löken ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ nu burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 3-6 veckor. Klart. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.

Det går givetvis utmärkt bra att syra gul lök med det här receptet.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Syrad rödlök


För mer information om maghälsa

Populära avdelningar